Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pogreb plaća u Argentini

Pojedine su se žene zavile u crno ili nosile krune od cvijeća, drugi su djelovali trezveno u povorci koja je pratila nošenje velikog lijesa.

Procesija, od Reutersa zabilježena u petak u glavnom gradu Buenos Airesu, nije oplakivala smrt osobe, već radničke plaće.

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

“Situacija za radnike je razarajuća. Prije sredine mjeseca mi više nemamo ništa od plaća, to nije dovoljno,” rekla je Melisa Gargarello, predstavnica “Fronte organizacija u borbi” (FOL) za boljitak.

Jedna od osoba u procesiji sa sobom je nosila “kliničku povijest” argentinskih plaća, grafikon čije crte ilustriraju kako je inflacija izjela vrijednost nadnica.

“Plaća je umrla”

Iako je rast cijena ovih dana uobičajena boljka zemalja širom svijeta, Argentina je bila i ostala u zasebnoj kategoriji uz očekivanja da će inflacija do kraja godine doseći monstruoznih 90%.

“Plaća je umrla” pisalo je na jednoj od zastava u povorci koja je šarala gradom prije zaustavljanja ispred Predsjedničke palače. Na vijencima od cvijeća utkane su poruke poput “Počivaj u miru (RIP) minimalna plaćo”.

>>>Serijski bankroter Argentina blizu dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga

Aktualni minimalac u Argentini iznosi 45,540 argentinskih pezosa (2,500 kuna), dok temeljni mjesečni troškovi četveročlane obitelji prema podacima nacionalnog statističkog instituta, INDEC-a, sežu do 111,298 pezosa (6,115 kuna).

>>>Inflacija je baš poput alkoholizma | Friedmanov poučak

“Danas održavamo simboličan sprovod za plaće, on odražava situaciju u kojoj se nalaze svi radnici u Argentini,” rekao je Maximiliano Maita iz FOL-a.

“Pogreb” stiže nakon što je ministar gospodarstva Martin Guzman, štićenik Nobelom okrunjenog ekonomista Josepha Stiglitza, u srpnju “digao ruke” i dao ostavku.

>>>S rastućom krizom suočena Argentina ostala bez ministra gospodarstva

Njegov je slijednik, Sergio Massa, dobio široki mandat, velike ovlasti i nadimak “superministar” u ufanju da će pripitomiti inflaciju, no sličnu je inauguraciju svojedobno imao i Guzman.

Argentinci su se na ulice Buenos Airesa u velikom broju slili i u srijedu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima