PolitikaPreporučeno

Poigravanje s nuklearnim usudom, proturječje, ukopavanje i regrutacija | rat u Ukrajini

Pregled na Nuklearnu elektranu Zaporožje i obližnji požar u Enerhodaru, Ukrajina, 24. kolovoza 2022.; Foto: EU/Copernicus Sentinel-2/Handout

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je u večernjem obraćanju naciji naveo da je svijet “za dlaku” izbjegao radioaktivnu katastrofu uslijed prekida opskrbe električnom energijom u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi koju je Rusija osvojila u prvim tjednima invazije na Ukrajinu.

>>>Rusi kontroliraju najveću nuklearnu elektranu u Europi | rat u Ukrajini

Zelenskij je rekao da su ruska granatiranja u četvrtak rezultirala požarima u pepelištima obližnje termoelektrane na ugljen zbog čega su prekinuti vodovi prema Nuklearnoj elektrani Zaporožje. Dodao je da su pričuvni generatori na dizel osigurali opskrbu od vitalnog značaja za hlađenje i sigurnosne sustave uz riječi hvale za ukrajinske inženjere i tehničare kojima je Rusija dozvolila da nastave obavljati posao.

“Da osoblje stanice nije reagiralo nakon prekida, tada bismo uistinu bili prisiljeni na nadilaženje posljedica radijacijske nesreće,” rekao je. “Rusija je Ukrajinu i sve Europljane dovela u situaciju na korak od radijacijske katastrofe.”

Moskva je odbacila njegove tvrdnje i interpretacije.

“Provokacija”

Vladimir Rogov, od Kremlja imenovan službenik u okupiranom gradu Enerhodaru gdje prebivaju zaposleni u elektrani, za požar je okrivio ukrajinske oružane snage. Naveo je da su gradovi u okolnom području u četvrtak satima bili bez električne energije.

>>>‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

“To je izazvano prekidom električnih vodova iz NE Zaporožje i rezultat je provokacija boraca Zelenskog,” napisao je Rogov na Telegramu. “Prekid je okinut požarom i kratkim spojem električnih vodova.”

Ukrajinska državna kompanija Energoatom u priopćenju je napisala da je riječ o prvom potpunom prekidu opskrbe energijom u povijesti elektrane koja je s radom započela u 1985. godini.

Rusija je postrojenje osvojila u ožujku.

Strah od nuklearnog usuda

Stručnjaci za atomsku energiju brinu za sigurnost elektrane, osobito zbog rizika da bi granatiranja mogla oštetiti bazene s potrošenim radioaktivnim gorivom ili same reaktore.

Prekid dotoka energije nužne za hlađenje spremnika može izazvati katastrofalno taljenje.

Paul Bracken, stručnjak za nacionalnu sigurnost u Školi za upravljanje sveučilišta Yale, pojašnjava da bojazan izaziva scenarij u kojem topničke granate ili rakete probijaju zidove reaktora što bi potencijalno moglo izazvati katastrofu usporedivu s Černobilskom nesrećom nakon koje su radioaktivni oblaci preplavili velik dio Europe.

>>>Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’

Takav bi incident mogao “ubiti stotine tisuća ljudi, i ošteti okoliš na daleko većem području u Europi,” upozorio je Bracken.

“Ruski rulet je dobra metafora jer Rusi vrte komoru revolvera, prijeteći da će raznijeti mozak reaktora diljem Europe,” dodao je.

Strategija iscrpljivanja

Ruski kopneni napadi u posljednjim su tjednima okopnili, uz sve uočljiviji pomak prema strategiji iscrpljivanja već viđenoj u ratnim teatrima Čečenije ili Sirije.

>>>Razaranje, iscrpljivanje, osvajanje: bitka za Mariupolj evocira Grozni | VIDEO

Rusija je osvojila pojaseve teritorija na istoku i jugu i formirala kopneni koridor između poluotoka Krima i regije Donbas gdje su smještene dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne operacije” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

Vodeće svjetske agencije, uključujući Reuters, u izvještajima postojano ističu da se izjave, procjene i tvrdnje zaraćenih strana ne mogu neovisno provjeriti, no u aktualnom je trenutku uočljivo ukopavanje i snaženje ruskih položaja na bojišnicama.

>>>Rusija se kladi na scenarij koji je vodio padu Napoleona, Hitlera | analiza

Ruski su izvori uz uvjet anonimnosti ovog tjedna rekli da se Rusija priprema za razvučeni sukob s nadom da će se u zimskim mjesecima ponoviti scenarij kakav je doveo do kapitulacije Napoleona i Hitlera.

Proturječje

Njezine su snage u srijedu udarile željezničku postaju na istoku Ukrajine uz tvrdnju ministarstva obrane da je ubijeno 200 pripadnika ukrajinskog vojnog osoblja.

Kijev je potvrdio napad, uz proturječne navode da je na lokaciji poginulo 25 civila.

Rusko ministarstvo obrane navodi da je raketa tipa Iskander pogodila vojni vlak na postaji Čapljina s pošiljkom oružja za ukrajinske snage na istoku Donbasa.

Ukrajinski dužnosnici i službenici tvrde da su civili ubijeni je su projektili udarili u jednu kuću, postaju i pet vagona.

Moskva odbacuje optužbe da hotimice cilja civile. Nepristrani i neovisni promatrači i mediji bilježe da su se pojedine tvrdnje Kijeva s vremenom pokazale netočnima ili fiktivnima.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Ukrajinska vojska u prvim je satima petka izvijestila da su njezine zračne snage izvele udare na “koncentracije ljudstva i oružja” na dvije različite lokacije.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je pak navelo da je u raketiranju zračnih baza u oblastima Poltava i Dnjipropetrovsk uništeno osam ukrajinskih borbenih zrakoplova. Ukoliko je informacija točna, riječ je o najvećem gubitku za ukrajinske zračne snage u posljednjim tjednima.

Procjene ruskih gubitaka

U potezu koji sugerira velike gubitke ljudstva, ruski je predsjednik u četvrtak donio uredbu kojom broj aktivnih vojnika u ruskim oružanim snagama povećava s 1.9 na 2.04 milijuna.

>>>Nova dinamika, ukrajinski udari unutar granica Rusije i duboko iza linija bojišnice

Magazin Foreign Policy u prvom je dijelu kolovoza objavio procjene američkih i zapadnjačkih stratega i vojnih dužnosnika prema kojima je Rusija u dosadašnjem tijeku kampanje izgubila do 15,000 vojnika. Prema istom izvoru združena brojka ubijenih i ranjenih seže od 70 do 80 tisuća.

Ukrajina tvrdi da je broj ubijenih ruskih vojnika daleko veći, oko 45,000.

Kronologija rata u Ukrajini

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima