Biznis i ekonomija

Pojedini primatelji bespovratnih europskih milijuna nemaju što pokazati

Uz napomenu kako “nije riječ o izmišljotini” nedjeljno izdanje Jutarnje lista donosi uvid u korištenje europskog novca za istraživanje i razvoj.

Prema analizi, hrvatske tvrtke i “poduzetnici” bespovratni novac distribuiran putem Ministarstva gospodarstva od 2016. do 2020. godine koriste za razvoj čitavog niza “inovativnih” proizvoda i tehnologija, uključujući inovativna vrata i prozore od drva, klima uređaj za slučaj nuklearne katastrofe ili super hranjivu tabletu za preživljavanje u slučaju katastrofe.

Višemilijunsko je financiranje pritom osiguralo oko dvjesto projekata, od kojih su pojedini legitimni te se odnose na tvrtke poput Gideon Brothersa, Končara ili Rimac Automobila, dok su drugi u očitoj sprezi s politikom.

>>>ABI Research podcrtao konkurentsku snagu, imenovao Gideon Brothers Top inovatorom

Jutarnji tako navodi tvrtku Pastor povezanu s HDZ-ovcem Ivanom Domagojem Miloševićem koja je dobila 10,4 milijuna za razvijanje “robota vatrogasca”. Grabancijaš je upoznat s izrazito uspješnim korištenjem europskih fondova u Pastoru i drži da bi Europski ured za borbu protiv prijevara, da se netko odluči na prijavu, tu tvrtku morao zapečatiti.

Pet milijuna kuna iz europskih fondova dobila je i tvrtka Pana Stolarija iz Čakovca u vlasništvu istaknute članice HDZ-a Nikoline Babić, ujedno i predsjednice Hrvatskog teniskog saveza. Njezina kompanija radi na “razvoju inovativnog drvenog prozora od bukve i jasena.”

Prekretnicu u proizvodima od drva osmišljava i vinkovačka Spačva koju posljednjih godina restrukturira bivši ministar financija HDZ-a, Borislav Škegro. Spačva je za “razvoj inovativnih masivnih vrata od slavonske hrastovine” dobila moćnih 20 milijuna kuna.

>>>SDP: Projekt Slavonija samo je paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova HDZ-a | VIDEO

Uz HDZ se veže i tvrtka Presofl ex gradnja Josipa Galića koja je za “3D printer betona” dobila 8,5 milijuna bespovratnog novca. Galić je dugogodišnji poslovni suradnik i prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića.

>>>Nakon neslavne i netransparentne prve, stiže druga runda ‘Covid zajmova’ | HAMAG-BICRO

Jutarnji piše da je spomenute i druge tvrtke kontaktirao radi uvida u stupanj razvoja i potencijalnog fotografiranja inovacija, ali je umjesto konkretnih odgovora uglavnom dobio izlike kako to nije moguće jer su  projekti “još uvijek u fazi razvoja” ili se “sve odužilo zbog korone” ili je “teško bilo doći do nekih komponenti” i slično.