Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pokreću se tiskare središnjih banaka širom svijeta: QE 

Ako se predviđanja o razarajućoj recesiji uzorkovanoj “korona-krizom” pokažu točnima i brazilska središnja banka bi se uskoro mogla pridružiti drugim središnjicama, pokrenuti tiskare i krenuti s masivnim stvaranjem novca.

Većina promatrača drži da će najveća latinoamerička ekonomija prvi put nakon 2016. godine zaroniti u recesiju, pojedini predviđaju kontrakciju do 6%.

Takav bi scenarij brazilsku središnju banku natjerao da preuzme lekciju vodećih središnjih banaka svijeta naučenu nakon financijske krize iz 2008. godine i posegne za kvantitativnim popuštanjem, odnosno za kupnjom državnih obveznica novostvorenim novcem čime se smanjuju dugoročne kamatne stope a financijski sustav plavi novcem.

>>>Fed najavio ‘neograničeno’ stvaranje novca

Predsjednik brazilske središnjice, Roberto Campos Neto, zasad izbjegava konkretne najave, ali većina ekonomista misli da je QE izrazito izgledan.

“To će se na kraju dogoditi,” komentirao je za Reuters glavni ekonomist Banco Fator u Sao Paulu, Jose Francisco Goncalves. “Campos Neto je izrazito kompetentan: on ima svjetski pogled, i svjestan je posljedica akcija središnjih banaka. Ovo bi mogao biti njegov Mario Draghi trenutak,” rekao je Goncalves.

Spomenuti trenutak se Mario Draghiju dogodio u srpnju 2012. godine kad je na konferenciji za novinare rekao da će Europska središnja banka “učiniti sve što je nužno” kako bi održala financijsku stabilnost eurozone. Bila je to prekretnica u dužničkoj krizi.

>>>Europska središnja banka stvara 750 milijardi eura za kupnju obveznica

Draghija su u četvrtak evocirali i lideri G20 grupe bogatih nacija obvezavši se na fiskalne injekcije vrijedne 5 bilijuna dolara širom svijeta. “Učinit ćemo sve što je nužno za nadvladavanje pandemije,” citirano je u zajedničkoj izjavi.

Tiskare su zasad pokrenule sve vodeće središnje banke svijeta, Europska središnja banka, Engleska banka, Japanska banka i Fed. Stvaraju se bilijuni.

U svijet kvantitativnog popuštanja ovog su tjedna ušetale središnje banke Australije i Novog Zelanda, dok je izraelska središnja banka nastavila s kupnjom obveznica prvi put od 2009. godine.

>>>I Novi Zeland krenuo s masivnim stvaranjem novca: COVID-19

“To se događa širom svijeta. To nisu samo velike središnje banke poput Feda,” rekao je Carlos Kawall, direktor Asa banke u Sao Paulu i bivši brazilski tajnik financija. “Ja ne vidim zašto mi to ne bismo radili. Vrijeme je da se pogledaju nekonvencionalne politike,” dodao je.