Politika

Pokret za modernu Hrvatsku: na putu smo prema gubitku kontrole nad svim prirodnim bogatstvima

Pokret za modernu Hrvatsku u nedjelju je na konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali kandidati s njihove liste za Europski parlament, ocijenio da je Hrvatska “na najboljem putu da izgubi kontrolu nad svim svojim prirodnim bogatstvima”.

Kandidati Pokretu za modernu Hrvatsku s liste za EU parlament govorili su o stanju s hrvatskim prirodnim bogatstvima i ustvrdili da je Hrvatska “na najboljem putu da izgubi kontrolu nad svim svojim prirodnim bogatstvima”.

Predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku Damir Gašparović istaknuo je da je Pokret još 2017. poslao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je, među ostalim, upozorio da su tri najveća hrvatska izvora vode prešla u strano vlasništvo.

>>>VIDEO: Most traži ustavnu zabranu privatizacije vode

“Lipički studenac je iz nejasnih razloga Podravka prodala Slovencima, Sveti Rok su nakon stečaja preuzeli vlasnici iz Saudijske Arabije, a Jamnicu je još Ivica Todorić stavio pod hipoteku stranih banaka a koncesiju je na istu tu Jamnicu prije tri dana Vlada prenijela na tvrtku Jamnica plus. Sukladno toj štetnoj politici hrvatskih Vlada, koncesijska naknada po litri vode iznosi svega 3 lipe”, upozorio je.

Slična opasnost, ocijenio je, nadvija se i nad hrvatskim poljoprivrednim zemljištem. “Zbog iznimno loše vođenih pretpristupnih pregovora stranci već od 1. srpnja 2020. godine teoretski mogu preko noći postati vlasnici cijele Slavonije. Veliko je pitanje što će masovni dolazak stranaca donijeti za naše proizvođače i hoće li oni uspjeti zadržati površine koje danas obrađuju.”

“Lipički studenac je iz nejasnih razloga Podravka prodala Slovencima, Sveti Rok su nakon stečaja preuzeli vlasnici iz Saudijske Arabije, a Jamnicu je još Ivica Todorić stavio pod hipoteku stranih banaka a koncesiju je na istu tu Jamnicu prije tri dana Vlada prenijela na tvrtku Jamnica plus.”

Damir Gašparović

“Zastrašujući podaci”  

To je, smatra Pokreta za modernu Hrvatsku,  i jedan od razloga zašto se vrši tako veliki pritisak na slavonske općine da potpišu nove koncesijske ugovore s novim Agrokorom u trajanju od 40 ili 50 godina.

Prvi s liste Damir Mihelić ocijenio je da ništa bolja situacija nije ni s hrvatskim šumskim blagom.

“Svakodnevno smo svjedoci prizora opustošenih padina i unatoč tvrdnjama Hrvatskih šuma i nadležnog ministarstva, hitno je potrebno krenuti u reviziju stanja kako bi dobili odgovor što se to uistinu događa. Čovjeka, građanina zabrinjava kada vidi da tvrtke za izvoz drvne građe dobivaju neusporedivo veću količinu drvne mase za izvoz nego preostali hrvatski proizvođači namještaja i drvnih prerađevina za svoju proizvodnju”, rekao je.

Ella Delač, najmlađa na listi Pokreta, istaknula je da je “zastrašujuće ovo što smo danas čuli”.

„Pitam sve one koji tvrde da su stvorili Hrvatsku, kakvu nam tu zemlju ostavljate“?!, rekla je i pozvala sve mlade da se uključe u ove izbore i politiku i priključe Pokretu za modernu Hrvatsku, jer je “zadnji čas da ju počnemo mijenjati”. “Ovako više ne može, na ovaj način još malo neće ostati ni jedan mladi čovjek u našoj domovini”, upozorila je Delač.