PolitikaPreporučeno

Policajac udario mladu Moskovljanku, izazvao cunami gnjeva u Rusiji: VIDEO

Videozapis u kojem ruski policajac udara mladu ženu u trbuh snaži građanski gnjev u Rusiji gdje sve veći broj stanovnika vjeruje da vlasti koriste pretjeranu silu u pokušaju da slome prosvjede potaknute demokratskim deficitom i zabranom nastupa istaknutih pripadnika oporbe na lokalnim izborima u Moskvi.

“Kakav ološ moraš biti da bi udario pripadnicu nježnijeg spola,”

Egor Krid

>>>Disidenti tražili ostavku Putina u Moskvi, privedeno više od 1,000 ljudi: VIDEO

Zapis snimljen tijekom prosvjeda u subotu prikazuje 26-godišnju Dariu Sosnovskaju koja se pokušava otrgnuti policajcima u “punoj bojnoj spremni” dok je vuku prema policijskom autobusu. Jedan od policajaca mladu ženu udara u trbuh, zbog čega ga jedan od snimatelja ironično naziva “herojem”.

Postupanje policije je u 24 sata nakon događaja podijeljeno nebrojeno puta zahvaljujući reakciji slavnih osoba u Rusiji koje su zapis podijelile s milijunima sljedbenika na društvenim mrežama. Video privođenja je, među ostalima, podijelio pop pjevač Egor Krid čija sljedba na Instagramu broji gotovo 11 milijuna ljudi. Slično je postupio i drugi poznati pjevač, Sergej Lazarev, čiju aktivnost na mreži prati 4 milijuna poklonika. Originalni videozapis je do ponedjeljka ujutro vidjelo više od 3 milijuna ljudi.

“Kakav ološ moraš biti da bi udario pripadnicu nježnijeg spola,” napisao je Krid. “Mene ne zanima što je ona učinila. Takve se stvari jednostavno ne bi trebale događati.”

Rusi su na njegove i srodne objave reagirali s neskrivenim gnjevom, izrazito snažnim i podjednako vulgarnim rječnikom.

Sosnovskaja je za lokalne medije rekla da je privedena jer je policiji prišla kako bi izrazila zabrinutost zbog uhićenja muškarca s nekom vrstom invalidnosti, navodi Reuters.

U ilustraciji gnjeva koje je izazvalo postupanje policajca odvjetnik za ljudska prava Pavel Čikov je ponudio nagradu od 100,000 rubalja (1,500 dolara) svakom tko pomogne u identifikaciji službenika. Na poziv je odgovorio jedan od ruskih medija, objavivši ime i sliku policajca. Medij je odbio primiti nagradu.

>>>Navalni: jesu li oni uistinu takvi idioti da bi pokušali trovanje u zatvoru?

Grupa za motrenje The White Counter navodi da je prošle subote ulice Moskve preplavilo 40,000 građana, službena brojka upola je manja.

Rusija prosvjede navedenih razmjera nije zabilježila od 2011.-2013. godine kad su se građani također pobunili zbog demokratskog deficita u izbornim procesima.

Aktivisti novi prosvjed najavljuju za 17. kolovoza.