PolitikaPreporučeno

Poljanec-Borić, nositeljica HSLS-ove liste za EP: ‘Mi želimo narodni kapitalizam koji je pravedan’

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavila je u ponedjeljak kandidate za europarlamentarne izbore, a nositeljica liste Saša Poljanec-Borić istaknula je da će se HSLS kao jedina liberalna stranka u Hrvatskoj zalagati i za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor najkasnije do 2020. godine.

Uz Sašu Poljanec-Borić, HSLS-ovi kandidati za izbore za Europski parlament su Marijo Puškarić, Hrvoje Bašić, Ana Balaško, Ivica Žuvela, Blaženka Zvošec, Goran Romek, Vladimir Andrić, Zoran Vidović, Belka Elezović, Darko Markić i Maja Žugaj.

>>>HSLS: naši ciljevi su digitalizacija, rastanak s ‘ortačkim kapitalizmom’ i ulazak u Schengen

Poljanec-Borić kazala je na konferenciji za novinare  da će se HSLS s izbornim program pod nazivom “Dobar dan hrvatski građani, doviđenja birokrati” zalagati za vrijednosti koje odgovaraju političkom trenutku u kojem se nalazi Hrvatska, ali i Europska unija.

Programom se predlaže ulazak Hrvatske u Shengenski prostor, i to najkasnije do 2020. godine.

“Hrvatska je najdulja vanjska granica EU-a, a ulazak u Shengen potreban joj je i radi zaštite granica”, kazala je Poljanec-Borić, dodavši i da se HSLS zalaže za liberalnu Europsku uniju.

“Jedina izvorna liberalna stranka u Hrvatskoj”

Navela je da su liberali stvorili EU te da je HSLS jedina izvorna liberalna stranka u Hrvatskoj koja promovira europske vrijednosti u društvu. Dio političkog programa HSLS-a je i suprotstavljanje ortačkom kapitalizmu koji postoji u Hrvatskoj.

“HSLS ima prostora da isprofilira svoje javne politike na onim osnovama na kojima je stranka i nastala. Zalagat ćemo se za produktivnu, a ne uhljebničku Hrvatsku, kult rada, a ne za kult rasipništva i nerada”,

DARIO HREBAK

“On nije u skladu s liberalnom demokracijom, a mi želimo narodni kapitalizam koji je pravedan te osigurava ista prava za sve u obliku zakona”, istaknula je i dodala kako su europske kohezijske politike način borbe protiv ortačkog kapitalizma.

>>>Autoritarni, nacionalistički i populistički pokreti udaraju u srce europskog projekta: ALDE

Poljanec-Borić ocijenila je da bi HSLS mogao dobiti jedan mandat na izborima 26. svibnja te izrazila zadovoljstvo da su na listi kandidata uključeni članovi HSLS-a iz cijele Hrvatske.

Hrebak: Na političkoj sceni postoji prostor za liberalnu politiku

HSLS je za izbore za Europski parlament sastavio samostalnu listu, kazao je predsjednik stranke i saborski zastupnik Darinko Kosor dodavši da žele u Europskom parlamentu, kao članovi ALDE grupe (Saveza liberala i demokrata za Europu), zastupati izvorne liberalne stavove.

“Postoje neke druge stranke u Hrvatskoj koje se žele predstavljati kao liberalne, ali zastupaju sve socijalističke stavove i zato nam je važno da se u ovoj šumi lista za europarlamentarne izbore predstavimo sami”, izjavio je Kosor.

Kazao je da ni on niti potpredsjednik stranke Dario Hrebak nisu na listi jer bi to bila svojevrsna prevara glasača.

Hrebak je kazao da na hrvatskoj političkoj sceni postoji prostor za zdravorazumsku, logičnu i liberalnu politiku.

“HSLS ima prostora da isprofilira svoje javne politike na onim osnovama na kojima je stranka i nastala. Zalagat ćemo se za produktivnu, a ne uhljebničku Hrvatsku, kult rada, a ne za kult rasipništva i nerada”, ocijenio je.