Biznis i ekonomija

Poljska kreće s pilot programom bezuvjetnog dohotka

Ilustracija

Udruga varminsko-mazurskih pograničnih zajednica u istoimenoj sjevernom vojvodstvu Poljske koje čini 49 gradova i općina javlja o početku pilot programa univerzalnog dohotka tijekom kojeg će tisuće građana bezuvjetno primati iznos od 1,300 poljskih zlota (2,113 HRK-a).

>>>‘Novac iz helikoptera’ u SAD-u

Novac će dobiti između 5,000 i 31,000 korisnika u pograničnim područjima s Rusijom. U skladu s generalnim trendom, dotacija je bezuvjetna i neovisna o statusu pojedinaca.

>>>Bezuvjetno oslobađanje ljudi od rada je blizu i nezaustavljivo | Sam Altman | OpenAI

Organizatori drže da će program smanjiti društvenu nejednakosti i potaknuti lokalno gospodarstvo.

Eksperiment će popratiti očekivane promjene u profesionalnim, društvenim i obrazovnim aktivnostima, utjecaj novca na blagostanje i zdravlje primatelja.

“Tiha voda brege valja”

Bezuvjetni ili univerzalni temeljni dohodak nalazi uporišta i u drugim dijelovima Europske unije, uključujući Finsku i Njemačku.

>>>Trogodišni pilot bezuvjetnog dohotka u Njemačkoj

Europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić iz redova Živog zida u jeku je epidemije koronavirusa organizirao informativnu konferenciju o uvođenju univerzalnog temeljnog dohotka u Hrvatskoj uz zaključak dionika da je naša zemlja idealna za njegovu primjenu.

>>>Siromašna i ranjiva Hrvatska ‘idealna za temeljni dohodak’ | konferencija

Slovenija je u studenom 2020. godine postala prva članica u kojoj je prikupljeno dovoljno potpisa za građanski referendum o uvođenju univerzalnog i bezuvjetnog dohotka u EU.

Donekle izvan fokusa javnost, bezuvjetni dohodak u posljednjim godinama bilježi upečatljivo usvajanje širom Sjedinjenih Američkih Država i drugih dijelova svijeta.

>>>Rezultati pilot programa u Stocktonu razbili mitove, potvrdili blagodati temeljnog dohotka

Grabancijaš je izvijestio o eksperimentima u najmanje 25 američkih gradova, uključujući kalifornijsku perjanicu Stockton i metropolu Chicago.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Euractiv