PolitikaPreporučeno

Poljska regija čuva ‘LGBT-free’ status, riskira 2.5 milijardi eura europskog novca

Scena if filma Blue Is the Warmest Colour

Regionalno vijeće u Poljskoj u četvrtak je glasalo o zadržavanju statusa “zone slobodne od LGBT-a” unatoč upozorenjima iz Europske unije da bi odluka mogla rezultirati uskratom pristupa europskim fondovima.

>>>Rutte pozvao Orbana i Mađarsku da napuste Uniju, Bettel zatražio aktivaciju članka 7. | LGBT prava

Brojne su poljske regije u posljednjim godinama svoja područja proglasila “slobodnima od LGBT ideologije”. Borba za prava osoba netradicionalnih seksualnih orijentacija izrazito je polarizirajuća u zdušno katoličkoj naciji pod konzervativnim vodstvom.

Europska komisija kaže da se Poljaci poigravaju s temeljnim europskim pravima, uključujući pravo na nediskriminaciju temeljem seksualne određenosti.

“Demokracija i samouprava pobjeđuju”

Vlasti Malopoljskog vojvodstva, jednog od 16 vojvodstava u Poljskoj, kažu da su ususret glasanju primili pisano upozorenje da će propust u opozivu deklaracije donesene u rujnu 2019. godine ugroziti isplatu više od 2.5 milijardi eura iz EU fondova.

>>>Orban: prisila je uzaludna, suverena Mađarska ne želi LGBTQ aktiviste u svojim školama

“Ne možemo jednostavno poreći ono što je rečeno 2019.,” izjavio je čelnik vijeća Jan Duda, otac poljskog predsjednika Andrzeja Dude. “Moramo ispuniti i nanovo ispisati ovu deklaraciju, jer je ona iz 2019. pogrešno shvaćena,” dodao je prema citatu Reutersa.

Pojedini religijski konzervativci u Poljskoj kažu da nemaju ništa protiv homoseksualnih ljudi ali se protive onom što nazivaju “LGBT ideologijom” čije postulate prihvaćaju kao prijetnju tradicionalnim kršćanskim vrijednostima.

>>>Pokrenut je formalni, ideološki i kulturološki postupak protiv Mađarske i Poljske | LGBT prava

Izgledno je da bi nove formulacije deklaracija mogle izraženije naglašavati zabranu promicanja homoseksualnosti i drugih manjinskih spolnih identiteta, posebno u školama, što je put koji utire Mađarska.

“Gnjev i mržnja PiS-a još su jednom bili važniji od dobrobiti građana i on će patiti zbog te odluke,” rekao je o glasanju Robert Biedron, ljevičarski zastupnik u Europskom parlamentu i najistaknutiji otvoreno gay političar u Poljskoj.

Regionalno je vijeće opozicijski poziv na opoziv deklaracije odbacilo zahvaljujući glasovima zastupnika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Odluku je pohvalio predsjedavajući Michal Wojcik.

“Demokracija i samouprava pobjeđuju,” rekao je.

Pratite nas na Google vijestima