PolitikaPreporučeno

Poljski analitičar Konrad Muzika: nije sve tako ružičasto | rat u Ukrajini

Društvena igra 'RISK Europe'; Foto: Hasbro Gaming Official

Rusima su trebali tjedni žestoke borbe, postojane i nemilosrdne artiljerijske paljbe i nepoznat broj žrtava da bi slomili otpor ukrajinskih branitelja u Sjeverodonjecku.

>>>Bitka za Sjeverodonjeck (tag)

“Zadržavanje na pozicijama razbijenim u komadiće tijekom mnogo mjeseci samo kako bismo tamo ostali nema smisla,” rekao je o subotnjem povlačenju guverner luhanske oblasti Sergej Gaidai.

Posljednja izvješća sugeriraju da je u gradu iz kojeg je pobjegla većina od prijeratnih stotinjak tisuća stanovnika oštećeno 90% zgrada zbog čega analitičari ponovno promišljaju o učinkovitosti ruskih taktika viđenih tijekom bitke za Mariupolj, u ratnim teatrima Sirije ili Čečenije.

>>>Razaranje, iscrpljivanje, osvajanje: bitka za Mariupolj evocira Grozni | VIDEO

“Ruske operacije su izmijenjene. Rusija sada provodi strategiju iscrpljivanja koja uključuje bezobzirno i neselektivno korištenje vatrene moći. To će rezultirati porastom civilnih žrtava, uništenjem ukrajinske infrastrukture i snaženjem humanitarne krize,” rekli su o promjeni strategije britanski obavještajci.

>>>Rusija omražena, podrška sankcijama više nego manje svesrdna | Eurobarometer

“Naša je vojska promijenila taktiku,” složio se uz uvjetovanje anonimnosti jedan dužnosnik ruske vlade u komentaru za Reuters. “Oni sada znaju kako djelovati. Da, to je sporo, ali strategija znači manje žrtava.”

Pogled kroz ružičaste naočale

Konrad Muzika, vojni analitičar sa sjedištem u Poljskoj, važe da nova-stara taktika podrazumijeva i manju potrebu za razmještanjem svježih trupa nužnih za nastavak ofenzive.

“Što god da su učinili, to za njih djeluje,” rekao je.

“Druga stvar s kojom ne znamo što se događa su Ukrajinci; njihov broj ljudstva, gubici i tako dalje. Njihovo je službeno gledište da je sve ružičasto. Ali to zacijelo tako nije.”

S druge strane, ukrajinski analitičari drže da je Kijev ruski proboj u Sjeverodonjecku skupo naplatio, natjerao neprijatelja na fokus snaga i kupio vrijeme za utvrđivanje i osnaživanje linija obrane na drugim aktivnim bojišnicama.

>>>‘Definitivno ćemo izdržati! Definitivno ćemo pobijediti!’ | kronologija rata u Ukrajini

“Naš su snage morale izvesti taktičko povlačenje jer u suštini više nije bilo ničeg za braniti,” rekao je Aleksandar Musijenko, vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu.

Rat iscrpljivanja

Drugi je promatrač, čije ime nije objavljeno zbog bojazni od ruskih zakona o ratnoj cenzuri, bitku za Sjeverodonjeck usporedio s klasičnim opsadama iz Prvog svjetskog rata.

“Ruska se strategija temelji na pristupu slamanja protivnika iz Prvog svjetskog rata. To bi moglo funkcionirati – postoje dokazi da je ukrajinski moral (postao) problem,” ocjenio je analitičar iz Moskve.

>>>Satelitske slike svjedoče razaranju Mariupolja | Maxar Technologies

Dodao je da su ruske snage svakog dana u mjesecu u prosjeku napredovala po 100 metara i da je sukob bio manje posvećen osvajanju a više nanošenju maksimalnih žrtvi.

Ako, što je izgledno, Rusija nastavi s istom taktikom, njezina bi se ofenziva protiv Ukrajine mogla razvući, rekao je.

Bitka za Donbas

Ruski pohod na Donbas, regiju gdje su smještene oblasti Luhansk i Donjeck čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne operacije”, tek bi trebao eskalirati.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

Ukrajinci kontroliraju gotovo polovicu Donjecka, uključujući čvrsto utvrđene i od Sjverodonjecka veće gradove Slovjansk i Kramatorsk.

>>>Zapadnjački lideri ismijali Putina, Rusi crtu bojišnice gurnuli dalje na zapad | bitka za Donbas

Ruske su snage trenutačno fokusirane na grad Lisičansk koji sa zapadne obale rijeke Sjeverni Donjec zrcali Sjeverodonjeck.

Svako guranje bojišnice u Luhansku otvara veći manevarski prostor za opkoljavanje i odsijecanje od Ukrajine kontroliranog dijela Donjecka.

Kijev je evakuirao građane koji su to željeli, dok ih je dio ostao jer drži da su “Rusi njihovi prijatelji”.

>>>Pad Sjeverodonjecka, građani Lisičanska odbijaju ‘deportaciju’: Rusi su naši prijatelji

Separatistički dužnosnik u nedjelju je za rusku izvještajnu agenciju Tass rekao da se ofenziva na Lisičansk odvija iz pet pravaca i da su ukrajinski branitelji izolirani.

Kontekst

Rusija je invaziju na Ukrajinu započela 24. veljače nakon što je predsjednik Vladimir Putin prepoznao neovisnost dviju oblasti s većinskim stanovništvom ruskog porijekla. Moskva tvrdi da je riječ o “specijalnoj vojnoj operaciji” čija je svrha “denacifikacija” i demilitarizacija Ukrajine.

Kijev i Zapad argumente odbacuju kao neutemeljene i drže da je riječ o imperijalističkom pohodu i ratu agresije.

>>>Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen

U dosadašnjem tijeku sukoba stradale su tisuće ljudi, Europu su preplavili milijuni izbjeglica, gradovi i sela sravnjeni su sa zemljom.

>>>Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije

Konflikt izaziva rastuću društvenu i gospodarsku krizu svjetskih razmjera i žari izlaskom iz pandemije koronavirusa već potpirene cijene energenta i hrane. Europska unija u odgovoru traži energetsku neovisnost a Finska i Švedska članstvo u NATO-u.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters