PolitikaPreporučeno

Poljski konzervativci guraju kriminalizaciju ‘promocije maloljetnih seksualnih aktivnosti’

Zakonodavci iz vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) počinju s radom na kriminalizaciji “promocije maloljetnih seksualnih aktivnosti” kako bi udovoljili udesno ustrojenom katoličkom biračkom tijelu dok istovremeno ljute liberale i pobornike ženskih prava, javlja Reuters.

Iako poljske škole u aktualnom kurikulumu nemaju seksualni odgoj već učenike i učenice “pripremaju za obiteljski život” pojedini su gradovi s liberalnom vlašću dopustili seksualnu edukaciju i izazvali manevar Katoličke Crkve i PiS-a koji je prošle nedjelje dobio parlamentarne izbore zadržavši isti broj zastupničkih mjesta u donjem domu, ali izgubivši fotelje u gornjem.

“Zabrinjava što pojedine lokalne vlasti uvode programe predškolske i školske seksualizacije kakve preporučuje Svjetska zdravstvena organizacije, a koji samo štete djeci i mladeži”.

Ignacy Dec

U oba su doma ušli novi predstavnici zdušne katoličke desnice.

“Ovo je gesta prema ultra-Katolicima i Crkvi. Oni ne razumiju što je seksualna edukacija i zašto je važna,” komentirala je Joanna Scheuring-Wielgus iz opozicijske stranke “Sada!”.

Kritičari PiS optužuju da je ususret izborima poticao homofobiju, stranački predstavnici su kroz kampanju pozive na snaženje prava LGBT osoba nazivali invazivnim stranim utjecajem koji prijeti poljskom nacionalnom identitetu.

“Oni pokušavaju nametnuti naraciju da smo mi u kulturološkom i civilizacijskom ratu,” rekla je Scheuring-Wielgus za koju je svrha novog zakona zastrašivanje i ušutkavanje prosvjetitelja i aktivista.

>>>Tusk: politika u Poljskoj poprima značajke unutarnjeg rata

Iako su konture zakona nejasne, pojedini se komentatori pribojavaju da bi seksualna edukacija mogla biti kažnjiva s do pet godina zatvora.

Marcin Ociepa, novoizabrani zastupnik PiS-a, kaže da su takve bojazni neopravdane i rezultat prekomjerne interpretacije zakonskog prijedloga.

“Ovo samo kaže da osobu mlađu od 15 godina nije dozvoljeno hrabriti na seks ili druge seksualne aktivnosti,” rekao je Ociepa za privatni radio TOK FM.

>>>Juncker: povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom ‘neprihvatljivo’

Istovremeno, biskup Ignacy Dec u izjavi za desničarski list Nasz Dziennik kaže da “zabrinjava što pojedine lokalne vlasti uvode programe predškolske i školske seksualizacije kakve preporučuje Svjetska zdravstvena organizacije, a koji samo štete djeci i mladeži”.

Poljska, najveća postkomunistička članica Europske unije, jedna je od najodanijih katoličkih zemalja svijeta, ali i njezino stanovništvo postaje liberalno, a broj ljudi na nedjeljnom misama postojano kopni slabeći konzervativnu agendu PiS-a.