PolitikaPreporučeno

Pomor stoke u Kansasu | Fact Check

Foto: WION/YouTube

Amerikanci se u petak zabavljaju i propituju neuobičajen videozapis masovnog pomora krava u saveznoj državi Kansas.

Mediji iz glavne struje u četvrtak su naširoko izvijestili da je nesretan splet vremenskih neprilika pobio stoku. Citiraju se visoke temperature do 42 Celzijeva stupnja, vlažnost zraka i izostanak vjetra.

>>>Hrvatska u sustav za nadzor epidemije upisuje samo temeljne podatke: ECDC

Konsenzus izvora iz glavne struje sugerira da je u toplotnom valu umrlo najmanje 2,000 grla, no pojedini portali i komentatori, bez dokaza, nagađaju da bi brojka mogla biti do pet puta veća.

Nedoumice, zavjere

Kako bilo, vijest je u petak izazvala veliku raspravu i nevjericu stočara i drugih zainteresiranih na Twitteru i drugim društvenim mrežama.

>>>Smjernice za poboljšani Kodeks o suzbijanju dezinformacija | Komisija

Iz objava i rasprava je razvidno da poljoprivrednici naširoko sumnjaju u obrazloženje, brojni farmeri dijele svoja iskustva te drže da nešto u priči “ne štima”.

>>>Na društvenim mrežama eksplozija objava o ‘namještenom, lažiranom masakru’ u Buči

Najviše je nedoumica naizgled u samom Kanzasu, ali i drugim saveznim državama gdje paklene ljetne vrućine nisu neuobičajene. Stočari u najvećoj mjeri cvrkuću da još nisu vidjeli nešto slično ili u sličnom obujmu. Jedni drže da bi iza pomora mogao biti kolosalni nemar, drugi opažaju detalje u videu i dvoje o uzroku, treći pišu o zavjerama o čemu svjedoče komentari ispod sljedeće objave:

Fact-check

Zainteresiran napisima, Grabancijaš se dao u potragu za činjenicama pa pronašao gotovo identičnu priču iz Kansasa koja je zabilježena u srpnju 2010. godine.

Prema izvještaju Reutersa, tada se odigrao gotovo istovjetni scenarij u kojem je visoka temperatura uparena s visokom vlažnošću pobila više od 2,000 grla. Stručnjaci su pritom rekli da tijela krava, a osobito dobro utovljenih jedinki na putu u klaonicu, mogu imati problema s privikavanjem na temperaturne inverzije, uključujući mijene između vrućih dana i hladnih noći.

>>>#BillGatesBioTerrorist, scenarij majmunskih boginja iz 2021. i drugi trendovi | FactCheck

Daljnja je potraga odvela do Udruge stočara Kansasa čija je potpredsjednica za komunikacije Scarlett Hagins za visokospecijalizirani “Beef Magazine” rekla da ne može potvrditi niti opovrgavati autentičnost videozapisa ili njegovu lokaciju, dodavši da je udruga od članova primila izvješća o većem od uobičajenog gubitku grla uslijed izvanrednih vremenskih neprilika u razdobolju između 10. i 12. lipnja.

“Beef Magazine” u osvrtu nadvodi i da je slaganje mrtvih životinja na način kako je to zabilježeno u zapisu standardni postupak jer se svako grlo mora evidentirati i “otpisati”.

>>>Pogledajte kako šef Pfizera sniva o široj primjeni tableta s čipovima

Isti izvor donosi i druge industrijske detalje ili iskustva koja zajedno grade snažan argument da stoka oko koje vriju teorije, uključujući urotničke, jednostavno nije imala dobrog gospodara i/ili sreće.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here