FunPreporučeno

Populizam i licemjerje: u subotu inauguracija ‘podvojenog’ kipa Trumpa u Sloveniji

Slovenski umjetnik Tomaz Schlegl u subotu inaugurira svoj jedinstveni drveni kip američkog predsjednika Donalda Trumpa u Selima pri Kamniku na oko 30 kilometara sjeveroistočno od Ljubljane.

Schlegl kaže da je skoro osam metara visoka drvena statua komentar populizma. “Prvi put od Drugog svjetskog rata populizam prevladava; pogledajte (britanskog premijera Borisa) Johnsona, pogledajte Trumpa, našeg predsjednika ili (mađarskog premijera Viktora) Orbana. Kamo ide ovaj svijet? Mi ljudima želimo otvoriti oči da uvide što je demokracija,” izjavio je umjetnik za AFP.

>>>Trump: I am the Chosen One

Instalacija Trumpa prikazuje u njegovu plavom odijelu i crvenoj kravati s jednom rukom dignutom u zrak u paraleli s Kipom slobode. Schlegl kaže da je u strukturu ugradio mehanizam koji omogućuje mijenjanje izraza lica “od krajnje prijateljskog tijekom tjedna, do uistinu zastrašujućeg preko vikenda,” što, kaže, ilustrira licemjerje populista.

Umjetničko-buntovnički čin nije prošao bez prijepora i incidenata jer pojedini mještani vjeruju da je ruglo koje narušava ljepotu Sela pri Kamniku. AFP je posvjedočio neuspjelom pokušaju jednog stanovnika da kip sruši traktorom. “Naši tradicionalniji susjedi, seljaci, tvrde da je ružan i govore da ne pristaje našem prekrasnom krajoliku,” priznao je Schlegl.

Uslijed pritiska zajednice, vlasnik ustupljenog zemljišta je rekao da će kip stajati do 31. listopada kad će ga spaliti u Noći vještica.