Biznis i ekonomijaPreporučeno

Porast zaraza ugrožava španjolski turizam, Tenerife zatražile policijski sat | COVID-19

Foto: Chris Booth/Pixabay

Kanarski otoci i autonomna mediteranska regija Valencija od nacionalnih su vlasti zatražile uvođenje noćnog sata kako bi se suzbio porast COVID-19 zaraza među necijepljenom mladeži.

Španjolska je u posljednjim mjesecima uživala pandemijsku oseku, ali su sredinom lipnja planula nova žarišta potaknuta zaraznijim delta sojem koronavirusa i ljetnim druženjima mlađih dobnih skupina.

>>>Dionici u turizmu pozvani na korištenje nove sigurnosne oznake | COVID-19

Zabrinuta zbog trenda, Njemačka se u petak pridružila Francuskoj i Španjolsku označila zemljom visokog rizika, što znači da se njemački turisti po povratku moraju testirati na covid ili odraditi karantenu. Ako potraju, odluke bi španjolskom turizmu mogla uskratiti značajne emisije iz lukrativnih i potrošački moćnih tržišta.

Reuters bilježi da je aktualni porast zaraza daleko ispod razina viđenih početkom godine, zauzeto je tek 7% nacionalnih kapaciteta za intenzivno liječenje. Dnevni broj umrlih u padu je od travnja, cijepljene su sve ranjive osobe, poput starijih dobnih skupina ili pojedinaca sa zdravstvenim tegobama.

Regionalne vlasti o lokalnim epidemiološkim mjerama odlučuju od izlaska iz izvanredne situaciju u svibnju, ali za oštrija zadiranja u slobode, kakva su ograničenja kretanja, policijski sat ili zabrana rada, trebaju sudsku ovlast ili uredbu nacionalnih vlasti.

>>>Dionici očekuju dobru turističku sezonu, 60% pretpandemijskog prometa | HGK

Kanari su od Vrhovnog suda u četvrtak zatražili dozvolu za uvođenje policijskog sata u trajanju od 00:30 do šest sati ujutro na najvećem otoku Tenerife koji trpi najveću učestalost zaraza.

Regionalni lider Angel Victor Torres u petak je rekao da će mjera spriječiti stvaranje gomila tijekom noći i kroz vikend. “Počeo je rasti pritisak na bolnice. Popunjenost jedinica za intenzivnu skrb na Tenerife je 15% i mladi ljudi se primanju na intenzivnu njegu,” rekao je.

Ministrica zdravstva Carolina Darias u srijedu je odbila zahtjev regionalnih vlasti za uvođenje policijskog sata u Valenciji čija su popularna odmarališta turističke žile kucavice.