PreporučenoTech

PORTL Inc ponudio uređaj za ‘holoportaciju’ holograma: VIDEO

Kompanija PORTL Inc tržištu nudi prvi uređaj za projekciju holograma u realnoj veličini. Tehnologija omogućuje i interakciju, bilo snimljenu ili u realnom vremenu.

Hologram može snimiti svaka osoba s kamerom uz uvjet da je pozadina bijela, snimka se potom može poslati uređaju u postupku koji izvršni direktor PORTL-a, David Nussbaum, naziva ‘holoportacija”.

>>>HoloLens 2 i miješana stvarnost na odabranim tržištima za 23,500 kuna: VIDEO

“Mi kažemo, ako tamo ne možeš biti, tamo se možeš holoportirati,” veli Nussbaum čije je iskustvo bogato te uključuje razvoj do sad najpoznatijih holograma, uključujući projekciju Ronalda Regana u istoimenoj knjižnici i digitalno uskrsnuće repera Tupaca Shakura na glazbenom festivalu Coachella u 2012. godini.

PORTL svoj uređaj nudi po početnoj cijeni od 60,000 dolara, no Nussbaum vjeruje da će ona s napretkom tehnologije postati sve prihvatljivijom, u sljedećih tri do pet godina. Kompanija razvija i puno manju, “stolnu verziju”, čija je premijera najavljena za iduću godinu.

‘Holo kabine’ su visoke 2.1, široke 1.5 i duboke 0.6 metara.

“Holo-projektor” dolazi i s dodatnom opremom koju je osmislila tvrtka za razvijanje umjetne inteligencije StoryFile sa sjedištem u Los Angelesu, a čija tehnologija omogućuje produciranje i pohranjivanje holo-snimaka uz mogućnost interakcije, što je namijenjeno muzejima ili, primjerice, svima koji u obliku holograma žele ostaviti zagrobne poruke svojim potomcima. Reuters navodi da cijena uređaja s dodatkom seže do najmanje 85,000 dolara.

>>>Huawei razvio umjetnu inteligenciju za ‘osluškivanje i praćenje’

“Ljudi mogu razgovarati i osjećati se kao da su razgovarali sa snimljenim hologramom,” rekla je izvršna direktorica StoryFilea, Heather Smith. “(Vi) osjećate njihovu prisutnost, vidite govor njihova tijela i sve neverbalne detalje. Vi imate osjećaj kao da ste uistinu razgovarali s tim pojedincem iako on nije bio tamo,” veli.