Biznis i ekonomija

Poslodavci i mladi posloprimci odmjerili snage na Danu karijera  

Danas je na Veleučilištu VERN’ održan “Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade”, u okviru projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade koji provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz financijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Događaj je održan u suradnji s Veleučilištem VERN’, a kroz VERN’ov projekt intenziviranja suradnje između obrazovanja i tržišta rada “OBRAD (obrazovanje i rad)”.

S obzirom da je cilj događanja bio ukazati na važnost sinergije obrazovnog sustava i tržišta rada, a posebno prilikom odabira karijere i traženja posla, za studente je održana panel diskusija na temu zapošljavanja mladih, predstavljanje poslodavaca u vidu prezentacija predstavnika tvrtki te kratki intervjui s predstavnicima tvrtki, među kojima su studenti tražili svoje praksodavce ili buduće poslodavce.

“Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva.”

GORDANA DERANJA
Austrijski model

Na panel diskusiji u kojoj su sudjelovali predsjednica HUP-a Gordana Deranja, zatim Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Nataša Jeličić, voditeljica VERN’ovog ureda za stručnu i specijalističku praksu te Ivan Skender, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, naglašena je važnost uključivanja studenata i mladih u tržište rada kroz modele stručne prakse. Štoviše, istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazalo je da se najlakše zapošljavaju diplomirani studenti koji su za vrijeme studiranja obavili neki oblik stručne prakse.

>>>Panel raspra o ‘građanskoj neinformiranosti, nezainteresiranosti i nemoći’: VERN’ Forum

“Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva. Na taj im način želimo olakšali ulazak na tržište rada, a poslodavcima pronalazak mladih i kvalitetnih zaposlenika. Znanje, produktivnost, kreativnost i inovativnost su one karakteristike koje poslodavci danas traže i mladi ih trebaju razvijati tijekom studija”, istaknula je Gordana Deranja.

“Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera, kroz financiranje i razvoj projekata, savjetovanje, superviziju u privlačenju financijskih sredstava i mnoge druge projekte. Mladi te prilike trebaju koristiti jer poslodavcima danas nedostaje zaposlenika s modernim setom znanja i vještina i studenti tu prednost na tržištu moraju znati iskoristiti”, naglasila je Victoria Zinchuk.

“Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera, kroz financiranje i razvoj projekata, savjetovanje, superviziju u privlačenju financijskih sredstava i mnoge druge projekte.”

Victoria Zinchuk

“Studentima omogućujemo kontinuiranu suradnju s poslodavcima kroz projekte kao što su OBRAD, tvrtke-partneri, stručna praksa, Centar za istraživanje tržišta, edukativne radionice Dizajniraj svoju karijeru, katalog poslova, programi cjeloživotnog obrazovanja, itd. Sve te aktivnosti objedinili smo u program #EducationmeetsBusiness, a sve povratne informacije koje prikupimo od poslodavaca i studenata nastojimo implementirati u kurikulum”, objasnila je Nataša Jeličić.

Novi web portal

Studentima je na Danu karijera također predstavljen i novi web portal Inicijative privatnog sektora za mlade, kojeg su im prezentirali predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT), dok im je mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja na VERN’u predstavio Igor Buzov, voditelj istoimenog programa.

U okviru događanja za studente će biti održana i radionica na temu osobnog brandinga, dok će zasebne radionice bit održane i za poslodavce te karijerna savjetnike.