Biznis i ekonomijaPreporučeno

Postojano je širenje europskih šuma

Površine pod šumama postojano rastu od 1990. do 2015. godine i u navedenom su razdoblju zauzele nova područja veličine Grčke.

Europska komisija u danas objavljenoj sveobuhvatnoj komunikaciji iznosi novi okvir djelovanja za zaštitu i obnovu svjetskih šuma. Šume su dom 80 posto biološke raznolikosti na kopnu, izvor prihoda za približno četvrtinu svjetskog stanovništva te ključ djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena.

>>>Video neustrašivog orangutana u jurišu na buldožer ‘lomi srca’

Komunikacija navodi mjere za poboljšanu međunarodnu suradnju s dionicima i državama članicama te promiče održivo financiranje, bolje korištenje zemljišta i resursa, održivo otvaranje radnih mjesta i upravljanje nabavnim lancem, kao i ciljano istraživanje i prikupljanje podataka. Pokreće se i procjena mogućih novih regulatornih mjera za smanjenje učinka potrošnje u EU-u na krčenje i uništavanje šuma.

Prvi potpredsjednik Timmermans izjavio je: „Šume su zelena pluća našeg planeta te se o njima moramo brinuti baš kao i o vlastitim plućima. Svoje klimatske ciljeve nećemo ostvariti ako ne zaštitimo svjetske šume… Danas smo svojim građanima i partnerima diljem svijeta poslali jasnu poruku da je EU spreman preuzeti vodeću ulogu u tom području tijekom sljedećih pet godina i poslije toga.

>>>‘Veliko iznenađenje’: izvanredan pad fertiliteta širom svijeta

Zanimljivo, objavljeni dokument otkriva da šume ili šumska zemljišta prekrivaju “43% ili 182 milijuna hektara EU-a”. Površine pod šumama postojano rastu od 1990. do 2015. godine i u navedenom su razdoblju zauzele nova područja veličine Grčke. Komisija navodi da je brzina pošumljavanja u posljednjim godinama usporila i da se može napraviti i više.

Prema podacima Hrvatskih šuma, “ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2, 688. 687 ha što je 47% kopnene površine države. Od toga je 2, 106. 917  ha u vlasništvu RH, dok je 581 770 ha u vlasništvu privatnih šumoposjednika.”

Grabancijaš/EK