Biznis i ekonomijaPreporučeno

Posustaje ‘na glinenim nogama izgrađen’ gospodarski oporavak eurozone | Sentix

Svježe istraživanje Sentixa otkriva neočekivano poljuljani sentiment investitora u europodručuju suočenom sa stezanjem monetarne politike i povijesnom žrtvom za Ukrajinu.

Indeks za monetarnu uniju u svibnju je pao na -13.1 poen, s -8.7 poena u travnju. Analitičari su očekivali blago bodrenje na -8.0 boda.

>>>Prvi val otkaza u Europi | lista

Srozala su se i buduća očekivanja, i to neuobičajeno oštro, s -13.0 u travnju na -19.0 u svibnju.

Sentix je sličnu kotaciju i kontrakciju posljednji put zabilježio ususret 2023. godini kada se Europska unija pripremala za energetski neizvjesnu zimu koja se na koncu pokazala blagonaklonom.

Izvješće “briše svaku nadu o gospodarskom oživljavanju nakon izbijanja rata u Ukrajini,” napisali su iz tvrtke u popratnoj bilješci.

>>>Siječanjski pad potrošnje okinuo reviziju recesijskih očekivanja u europodručju

Reuters podsjeća da je sentiment odmjeren Sentixovom metodologijom u negativnom teritoriju od kraja veljače 2022. godine, odnosno početka ruske invazije na Ukrajinu.

Investitori kao glavne povode za poljuljani moral navode cijene energenata, inflatornim pritiscima uvjetovan pad osobne potrošnje, prisilne izdatke za promjene sustava grijanja u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i druge krizne politike.

“Gospodarski oporavak, koji je izgrađen na glinenim nogama, tako počinje posustajati,” rezimiraju autori istraživanja.

Uvidi, faktori

Međunarodni monetarni fond, Europska komisija, Europska središnja banka i drugi u posljednjim su mjesecima izglede gospodarstva u europodručju uglavnom revidirali nabolje.

>>>Stagnacija BDP-a u europodručju, kontrakcija u EU | Q4 2022

Pažljiviji motritelji kretanja i trendova, pritom su mogli uočiti da je aktivnost i prognoze uglavnom podupirao uslužni sektor, dok se proizvodni već mjesecima nalazi u minusu, iliti industrijskoj recesiji.

U ilustraciji navedenog, Njemačka je u ponedjeljak izvijestila o “neočekivano” snažnom posrtanju proizvodnih aktivnosti, a osobito u izradi automobila.

S druge strane, uslužni sektor svoju, potencijalno iluzornu krepkost, temelji na u pojedinim članicama zone bajkovitim državnim subvencijama i izravnim “jednokratno-mnogostrukim” novčanim potporama kakve učestalo koristi i Vlada RH.

>>>Njemačka žrtva za Ukrajinu rezultira papreno skupim super jeftinim javnim prijevozom

Kriza životnih troškova osobito je zanimljiva na tržištu hrane čije cijene postojano divljaju bez realnog povoda, odnosno u uočljivoj disonanci s ponudom i globalnim trendovima.

Zagonetka je u to veća jer je istok Europe preplavljen jeftinim ukrajinskim urodima zbog čega su pojedine nacije posegnule za protekcionizmom.

>>>Odgovor na invaziju Ukrajine razara industrijsku bazu Europske unije

Sentix je anketu proveo na uzorku od 1.276 investitora u razdoblju od 4. do 6. svibnja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima