PreporučenoTech

Potencijalna prekretnica u liječenju Alzheimera propela dionice Biogena

Moždana stanica; Foto: Biogen

Dionice farmaceutske tvrtke Biogen Inc u srijedu bilježe povijesno propinjanje uslijed neočekivanog, potencijalno epohalnog uspjeha u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Kompanija je u utorak navečer izvijestila da klinička ispitivanja pokazuju učinkovitost lijeka razvijenog u suradnji s tvrtkom Eisai. Analitičari su rezultate protumačili kao neporecivu pobjedu.

>>>Opoziv strojeva za apneju zaključio karijeru izvršnog direktora Philipsa

Dionica Biogena u srijedu je po otvaranju trgovanja poletjela za 37.55%, dok je dionica japanskog Eisaija na tokijskoj burzi skočila za 17% i opalila u dnevni plafon.

Vijest je pozitivno i bez diskriminacije odjeknula širom sektora, pa su se propele i dionice rivala, uključujući Eli Lilly i Roche, za 6% i 7%.

Biogen i Eisai navode da je eksperimentalni lijek, lecanemab, bio 27% učinkovitiji u usporavanju kognitivnog propadanja u poredbi s placebom. Rezultati su utemeljeni u velikom kliničkom ispitivanju u kojem su sudjelovale osobe u prvim stupnjevima bolesti.

>>>Pfizer i Sobi inaugurirali izgradnju 100 milijuna eura vrijednog pogona u Savskom Marofu

“Ovo je dobrim dijelom ponajbolji mogući scenarij za program jer naizgled nema mnogo dvosmislenosti u rezultatima,” komentirao je analitičar Bairda, Brian Skorney, za Reuters.

“Nedvosmislenu pobjedu” za Biogen i oboljele od Alzheimerove bolesti proglasio je i analitičar BMO-a, Evan Seigerman.

>>>FDA odobrio izrazito učinkovit lijek za pretilost | Wegovy

Lijek ciljano djeluje na toksični proteinski plak poznat kao amiloid beta koji se dugo smatrao ključnim za zaustavljanje napredovanja smrtonosne bolesti mozga. Prijašnji su pokušaji njegova zauzdavanja rezultirali serijom neuspjeha.

Aktualni uspjeh budi nadu u slične proboje u kliničkim ispitivanjima srodnih lijekova, gantenerumaba i donanemaba koje razvijaju Lilly i Roche.

>>>Nestlé preuzima kompaniju koja je razvila prvi od FDA odobren lijek za alergiju na kikiriki

Vijest je osobito snažno uzdignula vrijednost manjih kompanija koje razvijaju srodne lijekove. Dionica Prothena Corporation Plc u trenutku objave bilježi rast za 64% a Acumen Pharmaceuticalsa za 61%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima