PolitikaPreporučeno

Potencijalna prva dama Casey DeSantis adut u američkoj predsjedničkoj utrci | VIDEO

Prvi predizborni skupovi guvernera američke savezne države Floride, Rona DeSantisa, sugeriraju da je njegova supruga Casey adut u utrci za predsjedanje najsnažnijom silom svijeta.

>>>DeSantis odbacio klimatske promjene, ‘politizaciju vremena’ – zavjetovao zdrav razum

Bivša novinarka i TV voditeljica slovi kao snažna politička muza i savjetnica guvernera čiji je odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 uslijed odbacivanja svuda uvriježenih fašističkih i/ili totalitarističkih politika, uključujući uvjetovanje života i rada cijepljenjem ili obvezu nošenja maski u školama, izazvao pokude, pohvale i međunarodni interes.

Obitelj DeSantis; Foto: rondesantis.com

“Ona je izrazito snažna žena,” rekla je Lisa Teeman, umirovljena 62-godišnja IT profesionalka na predizbornom skupu u četvrtak održanom u gradu Laconia u New Hampshireu. “Mislim da mu može donijeti glasove.”

Reuters piše da je Casey žestoka braniteljica suprugovih politika i da je udesno ustrojeno biračko tijelo prijemčivo na njezine crtice o pobjedi nad rakom dojke ili izazovima odgoja troje djece stare 3, 5 i 6 godina.

>>>Na prvom predizbornom skupu Trumpa stara strategija, lov na vještice i ‘duboka država’

Njezina nazočnost na skupovima udara kontrast glavnom republikanskom rivalu, bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu čija supruga Melania u pravilu izostaje s okupljanja, dok je njegova kćer, Ivanka, rekla da neće sudjelovati u kampanji.

Iako je Trump favorit, pojedini republikanski konzultanti drže da bi mladenaštvo 42-godišnje Casey i dvije godine starijeg supruga moglo utjecati na sentiment birača.

Aktualni predsjednik Joe Biden koji je potvrdio utrku za drugi mandat ima 80, a Trump 76 godina.

“Ona je definitivno prednost njegove kampanje,” komentirala je republikanska savjetnica Janette Hoffman. “Nisam sigurna koliko će razlike to donijeti u predizborima, ali je kampanja mudra što je koristi kao učinkovitog surogata.”

Anketa Reuters/Ipsosa provedena od 9. do 15. svibnja pokazuje da Trumpa trenutačno podupire 49%, a DeSantisa tek 19% republikanskih birača.

“Bitka za mame”

Casey DeSantis lani je suprugu bila od velike pomoći u osvajanju drugog guvernerskog mandata. Javnosti se osobito dopala njezina “Mame za DeSantisa” kampanja tijekom koje je promicala pravo roditelja na izbor školskih kurikuluma.

Florida je iz školskih i predškolskih ustanova izbacila koncepte poput spolne orijentacije i eliminirala financiranje programa različitosti i uključivosti na javnim sveučilištima.

>>>Florida prva u SAD-u protiv cijepljenja djece | COVID-19

Casey je u utorak, na prvom predizbornom skupu u Des Moines, Iowa, gomili rekla da je tamo kako bi se “borila za mame širom zemlje”.

U četvrtak je u Laconiji branila covid politike supruga ističući da se on suprotstavio pritisku i svoje birače poštedio najoštrijih i/ili prijepornih epidemioloških mjera.

Njegovu je politiku karakterizirala kao neophodnu za “čuvanje i obranu ideje Amerike”, pritom se suzdržavajući od oštre retorike usmjerene na ljevicu za kakvom poseže Ron.

>>>Florida zabranila seksualnu orijentaciju u ranoj dobi

“On se ne skriva. On nikad ne ide linijom manjeg otpora. Uvijek se zalaže za ono što je ispravno,” rekla je provocirajući mješavinu smijeha i aplauza.

“Doimala se kao vrlo topla, izrazito brižna, puna podrške, vrlo inteligentna,” rekla je Suzanne Nelson, predsjednica ženskog kluba u New Hampshireu koji podržava republikanske kandidate. “Sviđa mi se što sam čula od njega, ali mislim da bi ona mogla donijeti prevagu.”

Obitelj DeSantis; Foto: rondesantis.com

Doug Lambert, potpredsjednik Republikanske stranke u turbo konzervativnom okrugu Belknap u New Hampshireu, kaže da je impresioniran njezinom usredotočenošću na probleme s kojima se suočavaju djeca i obitelji.

>>>‘Moramo prestati s covid teatrom’: guverner Floride pozvao studente da skinu maske | VIDEO

Dodaje da je njezin govor učvrstio njegovu potporu guverneru.

“Recite mi da to nije pravi materijal za prvu damu,” rekao je Lambert. “Ona je prava stvar.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima