Biznis i ekonomija

Potpisan sporazum o dodjeli 215 milijuna eura za ‘Baltički plinovod’

Jutros je u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu održana svečanost potpisivanja sporazuma o dodjeli 214,9 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe projektu Baltic Pipe kojim će se Poljska i Danska povezati s Norveškom.

Projekt Baltic Pipe projekt je plinske infrastrukture kojim se na europskom tržištu želi otvoriti novi koridor za opskrbu plinom. Počevši od 2022., novi će plinovod omogućiti isporuku plina iz Sjevernog mora na poljsko tržište i dalje u baltičke zemlje te krajnjim korisnicima u susjednim zemljama.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo

Istodobno će omogućiti isporuku plina iz Poljske, među ostalim u okviru uvoza ukapljenog prirodnog plina, na dansko i švedsko tržište. Novi je plinovod europski projekt od zajedničkog interesa, a neki njegovi dijelovi (analiza gospodarske izvedivosti i studija o tehničkoj izvedivosti te njihove pripremne studije) već su sufinancirani iz Instrumenta za povezivanje Europe u području energetike, javljaju priopćenjem iz hrvatskog Predstavništva Europske komisije.