Biznis i ekonomijaPreporučeno

Potpore i socijalne naknade za ublažavanje rasta cijena energenata | detalji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je predstavio šarolik i sveobuhvatan, 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje posljedica inflacijskih pritisaka na tržištu energije.

Premijer je naveo da će se da će se Porez na dodanu vrijednost (PDV) na plin i toplinsku energiju promjenom zakona sniziti s aktualne stope od 25% na 13%.

>>>Iznosi jednokratne pomoći za umirovljenike | energetski dodatak

“U ovim iznimnim okolnostima uzrokovanim ovakvom globalnom krizom porasta cijene energenata, smanjujemo PDV na plin s 25% na 5% od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.,” rekao je.

PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo smanjuje se s 25% na 13%.

Plenković je iznio projekcije prema kojima bi očekivani rast cijene plina za kućanstva bez izvanrednih mjera iznosio 76%.

“Kad smanjimo PDV na 5% dolazimo na povećanje od 48%, a s dodatnom subvencijom na 17%, bez vaučera,” rekao je.

>>>Von der Leyen pozvala na smanjenje poreza | energetska kriza

Iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kWh, što je oko 20% projicirane cijene od 66 eura po MWh, a popust se iskazuje na računu posebnom stavkom. Opskrbljivači zahtjev za nadoknadom za popust šalju Ministarstvu gospodarstva koje je podmiruje svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023.

Potpore građanima odnose se na sva kućanstva koja koriste plin.

“Trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a financiranje će se osigurati prodajom emisija jedinica stakleničkih plinova na dražbi,” rekao je premijer prema priopćenju Vlade RH.

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata

Predstavljajući mjeru koja se odnosi na socijalne naknade za ugrožene kupce energenata, Plenković je podsjetio da u postojećem sustavu dio najugroženijih građana već dobiva vaučer od 200 kuna za troškove struje.

Riječ je o korisnicima zajamčene minimalne naknade, odnosno oko 51 tisuću osoba, koja je prijašnjim izmjenama zakona podignuta s 800 na 1.000 kuna, te korisnicima osobne invalidnine i njihovim članovima kućanstava, odnosno oko 40 tisuća osoba kojima je potpora prvo osnažena na 1500, a potom na 1750 kuna.

>>>Cijene energije potpiruju inflaciju cijena industrijskih proizvoda | listopad 2021. | DZS

Premijer je najavio da će se potpora proširiti i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe koju uživa oko oko 5.700 osoba.

>>>Nacionalna naknada za starije osobe s 1. siječnja povećana za 2,6% | HZMO

“Proširujemo opseg, uz postojeći vaučer za struju otvara se i za plin, a mjesečni iznos naknade podiže se s 200 na 400 kuna,” rekao je o mjeri čiji godišnji trošak iznosi “oko 300 milijuna kuna.”

Uz navedeno, Vlada će pružiti i mjesečnu pomoć za 46 tisuća primatelja socijalnih usluga, što se odnosi na 11 tisuća pravnih osoba koje pružaju usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka za oko 40 tisuća korisnika. Oni će dobiti mjesečnu naknadu od 1.000 do 4.000 kuna. Ova će naknada biti dostupna i udomiteljskim obiteljima – mjesečna naknada od 400 kuna za 2570 udomiteljskih obitelji u kojima je 6.000 korisnika.

>>>Komisija predlaže izravne uplate novca građanima, izmjenu porezne politike | energetska kriza

Ukupni iznos ove mjere je 33 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Vlade RH.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Energetske potpore i socijalne naknade za ublažavanje rasta cijena energenata | … 16/02/2022 […]

  2. […] Potpore i socijalne naknade za ublažavanje rasta cijena energenata | detalji 16/02/2022 […]

  3. […] Potpore i socijalne naknade za ublažavanje rasta cijena energenata | detalji 16/02/2022 […]

Comments are closed.