Politika

Potpredsjednik EBRD-a Heilbronn razgovarao s Plenkovićem, Marićem i Pavićem: Vlada  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnike Europske banke za obnovu i razvoj na čelu s potpredsjednikom EBRD-a Pierreom Heilbronnom.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić s kojima se potpredsjednik EBRD-a Heilbronn prethodno sastao i održao bilateralne sastanke.

>>>Viša zaposlenost, veće plaće i kreditiranje potrošača generatori gospodarskog rasta u RH: EBRD

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om koja se očituje kroz 3,8 milijardi eura sredstava koje je EBRD do sada odobrio za financiranje 210 projekata u Hrvatskoj u području prometne infrastrukture, energetike, brodogradnje, turizma, lokalne infrastrukture i zaštite okoliše, malih i srednjih poduzeća.

Bilo je riječi i o pozitivnim gospodarskim trendovima Hrvatske u pogledu daljnjeg rasta BDP-a, stabilnosti javnih financija i ostvarivanju proračunskog suficita, kao i vraćanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu (prema ocjenama kreditnih agencija Standard & Poor’s i Fitch).

>>>Fitch popravio kreditni rejting RH, pohvalio postojane rezultate konsolidaciji predane vlasti

Plenković i Heilbronn na sastanku su razgovarali i o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a 2021.- 2027., kao i nadolazećem predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Pritom je EBRD prepoznat kao važan partner u ostvarivanju zajedničkih prioriteta usmjerenih na nova radna mjesta, rast i jačanje konkurentnosti, zapošljavanje s posebnim fokusom na mlade, povezanost, sigurnost, kao i proširenje EU-a.

U tom kontekstu, Heilbronn je najavio i sastanak na vrhu zemalja jugoistoka Europe koji EBRD organizira u veljači 2020. godine u Londonu.