Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Potrebni su zajednički napori svih dionika da se osigura pristup kapitalu za MSP-ove’: HGK

“HGK posebnu pozornost posvećuje povezivanju financijskih institucija i poduzetnika jer bez toga nema ni dugoročne održivosti hrvatskog gospodarstva. Pristup kapitalu za financiranje projekata i investicija poseban problem predstavlja malim i srednjim poduzetnicima. Upravo zato smo ih danas ovdje spojili s predstavnicima bankarskog i nebankarskog financijskog sektora da na jednom mjestu saznaju novosti i dobiju odgovore na pitanja koja ih muče”, istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić na otvaranju informativnog dana Mreže za rast malog i srednjeg poduzetništva s fokusom na financiranje i savjetovanje.

Razvoj fondova rizičnog kapitala

Marija Jerkić, rukovoditeljica Direkcije posebnih financiranja u HBOR-u, je naglasila da se rast gospodarstva temelji na novim inovativnim proizvodima koje najčešće lansiraju mali i srednji poduzetnici.

“Podrška malim i srednjim hrvatskim poduzećima jedan je od naših strateških prioriteta u Hrvatskoj. Osiguravamo im direktno i indirektno financiranje te omogućavamo pristup relevantnim znanjima potrebnim za razvoj poslovanja.”

Victoria Zinchuk

“Upravo oni čine više od 95 posto svih korisnika HBOR-ovih kredita.  Međutim, kako u svojem razvoju ne bi bili prepušteni samo kreditnom financiranju ili spontanom rastu kapitala, HBOR potiče aktivnosti na području razvoja fondova rizičnog kapitala kao najdeficitarnijeg oblika financiranja na našem tržištu”, kazala je Jerkić, dodavši da su ovakva događanja odlična prilika da poduzetnici saznaju na koje sve oblike podrške mogu računati, ali i da predstavnici institucija od njih saznaju kako mogu biti još bolji i efikasniji u svojoj podršci.

>>>Horvat dodijelio bespovratne potpore za projekte koji čuvaju 17 tisuća, stvaraju 8.800 radnih mjesta

Članica Uprave HAMAG-BICRO-a, Marijana Oreb predstavila je Financijske instrumente ESIF, Mikro i Male zajmove i novi jamstveni program Plus. “Agencija bilježi odlične rezultate u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, primjerice u samo protekle tri godine potaknuli smo investicije u vrijednosti 9,3 milijarde kuna”, pohvalila se Oreb.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE) Ivana Gažić je izjavila da aktivno sudjeluju u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz Progress tržište.

“Intenzivno radimo na informiranju MSP-ova o tome kako im tržište kapitala može pomoći u daljnjem razvoju poslovanja i na tom polju već imamo konkretne rezultate, ali svakako su potrebni zajednički napori svih dionika kako bi učinci bili još bolji jer su MSP-ovi okosnica i europskog i hrvatskog gospodarstvo. Progress tržište među četiri je prva registrirana SME Growth Marketa u EU, već imamo prve izdavatelje u tom segmentu i gotovo 20 registriranih savjetnika u Hrvatskoj i Sloveniji”, poručila je Gažić.

“Podrška malim i srednjim hrvatskim poduzećima jedan je od naših strateških prioriteta u Hrvatskoj. Osiguravamo im direktno i indirektno financiranje te omogućavamo pristup relevantnim znanjima potrebnim za razvoj poslovanja. Naš pristup klijentima je individualan jer tako na najadekvatniji način odgovaramo na njihove potrebe i prioritete”, rekla je Victoria Zinchuk, direktorica ureda EBRD-a u Hrvatskoj, uz napomenu da aktivnosti uključuju implementaciju savjetodavnih projekata s domaćim poslovnim savjetnicima i međunarodnim stručnjacima.

Uređeni sustavi za ulaganja mirovinskih fondova

Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a, prezentirala je Ulaganja mirovinskih fondova i fondova za zaposlenike. Istaknula je da je zadnjim izmjenama ZOMF-a (Zakon o obveznim mirovinskim fondovima), obveznim mirovinskim fondovima omogućeno ulaganje u MSP-ove i start upe putem uređenih sustava. Radi se o malim sredstvima, do maksimalno 0,2 posto vrijednost imovine pod upravljanjem fondova, ali istodobno i velikoj prilici da se pomogne malim tvrtkama  koje imaju potencijala,  da više ne idu van granica Hrvatske po sredstva koja bi im omogućila rast i razvoj.

>>>Mirovinski sustav je slomljen uz ‘kolonijalni mandat’ Svjetske banke u korist financijske industrije

Naglasila je i da je mirovinska reforma olakšala donošenje odluke o stimuliranju zaposlenika uplatom u dobrovoljnu mirovinsku štednju. “To je donijela izmjena Zakona o porezu na dohodak temeljem koje se ukida porez na uplate poslodavca u visini od 12 posto koji se  inače plaćao prilikom isplate mirovine zaposleniku, ako je poslodavac koristio poreznu olakšicu. Ova odredba, uz sve ostale pogodnosti koje ovaj proizvod ima, ovu štednju čini još atraktivnijom zaposlenicima i poslodavcima”, zaključila je Bojčeta Markoja.