Biznis i ekonomija

Potrošnja u 2020. pala za 5,8% na godišnjoj razini | DZS

Ilustracija/Dawn

Potrošnja u trgovini na malo u prosincu 2020. pala je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, otkriva u petak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima ukupan je malotrgovinski promet realno pao za 0,8% u usporedbi sa studenim 2020. Porast prometa u trgovini hranom i prehrambenim proizvodima za 1,1% pritom je zasjenjen padom u ostatku sektora za 3,4%.

DZS navodi da je realni promet u postojanom padu od ožujka 2020. godine.

Pad za 3,2% na godišnjoj razini

U prosincu 2020., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 3,2%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,7%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 5,5%.

U 2020. realni, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo pao je za 5,8% u odnosu na godinu prije.

Samo tri trgovačke struke u 2020. ostvarile porast prometa

U 2020. samo su tri trgovačke struke ostvarile porast prometa u odnosu na godinu prije, i to Trgovina na malo internetom ili poštom (za 12,6%), Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (za 5,8%) te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (za 0,2%).

U prosincu 2020. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je pet trgovačkih struka, koje čine 64,5% ukupnog prometa, a u ostalim trgovačkim strukama, na koje otpada 35,5% ukupnog prometa, promet je pao.

Najveći porast prometa u odnosu na prosinac 2019. ostvarila je trgovačka struka Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (za 5,8%), a u odnosu na studeni 2020. najveći porast prometa ostvarila je trgovačka struka Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama (za 20,9%).

Prodaja motornih goriva i maziva imala najveći utjecaj na pad prometa

Najveći utjecaj na pad nominalnog prometa u prosincu 2020. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 17,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,3%, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s padom prometa od 31,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno pao za 4,1%. U 2020. taj promet nominalno je pao za 6,0% u odnosu na godinu prije, piše DZS.