Biznis i ekonomija

Potrošnja u kolovozu pala za 1,1% na mjesečnoj, 8,6% na godišnjoj razini | DZS

Ilustracija: annca

Državni zavod za statistiku javlja da je realni promet u trgovini na malo u kolovozu 2020. pao na godišnjoj i na mjesečnoj razini.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet svih poslovnih subjekata realno je pao za 1,1% u odnosu na mjesec prije, od toga je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,7%, a promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima za 0,8%.

Nastavak posrtanja na godišnjoj razini

Kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo istovremeno je realno pao za 8,6% na godišnjoj razini. Promet na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao je za 11,4%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,6%.

>>>Krah malotrgovinskog prometa u ožujku: DZS

U prvih osam mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Promet u e-trgovinama i dalje polako raste

U kolovozu su, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarile samo dvije trgovačke struke: Trgovina na malo internetom ili poštom, za 4,6%, te Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, za 2,9%, a na njih otpada samo 8,2% ukupnog prometa.

DZS

Ostale trgovačke struke, na koje otpada 91,8% ukupnog prometa, ostvarile su pad prometa. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno pao za 10,1%.

Najveći doprinos padu nominalnog prometa u kolovozu 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 19,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,5%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s padom prometa od 9,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,8%.

Ukupan promet trgovaca na malo realno pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u kolovozu 2020. u odnosu na srpanj 2020. realno je pao za 0,9%.

>>>19% kućanstava bez neta, rast web trgovine i drugi ICT trendovi u 2019.: prvi rezultati/DZS

U odnosu na kolovoz 2019. njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,5%, a u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 5,7%, piše DZS.