Biznis i ekonomijaPreporučeno

Potrošnja u rujnu pala sedmi mjesec zaredom, za 7,3% na godišnjoj razini | DZS

Ilustracija: Gerd Altmann

Potrošnja u trgovini na malo u rujnu je pala za 7,3% na godišnjoj, a porasla za 1,8% na mjesečnoj razini. S mjeseca na mjesec najviše je porastao promet na malo prehrambenim proizvodima, za 4,6, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) u rujnu bio veći za 0,6% u odnosu na kolovoz.

>>>Potrošnja u kolovozu pala za 1,1% na mjesečnoj, 8,6% na godišnjoj razini | DZS

Na godišnjoj razini, najoštrije je pao promet na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 6,4%. Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) ovog je rujna bio za 2,7% manji nego u istom razdoblju lani.

Potrošnja je s rujnom na godišnjoj razini nastavila padati sedmi mjesec zaredom, u prvih devet mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,9% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Nastavlja se porast prometa u internetskoj trgovini

U rujnu 2020. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarile su samo tri trgovačke struke: Trgovina na malo internetom ili poštom, za 8,0%, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, za 5,9%, te Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, za 1,7%, a na njih otpada samo 18,4% ukupnog prometa. U ostalim trgovačkim strukama, na koje otpada 81,6% ukupnog prometa, promet je pao. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno pao za 7,2%.

Prodaja motornih goriva i maziva s najvećim utjecajem na pad prometa

Najveći utjecaj na pad nominalnog prometa u rujnu 2020. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 19,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,1%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s padom prometa od 4,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%.

Detaljnije u izvješću Državnog zavoda za statistiku.