Biznis i ekonomijaPreporučeno

Potrošnja u srpnju pala za 2,1% na mjesečnoj, porasla 3,6 posto na godišnjoj razini: DZS

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u trgovini na malo u srpnju 2019. pao je na mjesečnoj i porastao na godišnjoj razini.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u srpnju 2019. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao  za 2,1% u odnosu na lipanj 2019. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 1,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,5%. Ukupni promet je mjesece prije realno porastao za 6,3% u odnosu na svibanj 2019. kad je prekinut postojan i neprestan rast potrošnje u maloprodaji koji je potrajao od rujna 2014. godine.

>>>U travnju generalni pad prometa maloprodaje, Hrvatska među predvodnicima negativnog trenda: Eurostat

U srpnju 2019., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,6%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 6,7%.

U prvih sedam mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 4,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

DZS

U srpnju 2019. devet od deset trgovačkih struka, na koje otpada 95,3% ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 5,5% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u srpnju 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 4,9% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 17,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,9%.

>>>Potrošački optimizam potpirio potrošnju u srpnju: Ravlić

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u srpnju 2019. u odnosu na lipanj 2019. realno je pao za 3,3%.

U odnosu na srpanj 2018. njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,5%, a u prvih sedam mjeseci realno je porastao za 5,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše DZS (.pdf).