PolitikaPreporučeno

Potvrđen je prvi gubitak Challengera 2 | VIDEO

Vladimir Rogov, od Rusije imenovan dužnosnik u južnoj ukrajinskoj oblasti Zaporožje, u utorak je na Telegramu objavio prvi potvrđeni videozapis uništenja glavnog borbenog tenka Challenger 2 koje je Ukrajini dostavila Britanija.

London je Kijevu u ožujku isporučio 14 “izazivača” koje su ukrajinski dužnosnici i časnici karakterizirali kao “fantastične mašine”.

>>>Kremlj osudio pošiljku glavnih borbenih tenkova; Pundit: ‘Britanija je de-facto ušla u rat’

Rogov je u objavi naveo da je tenk, spaljen tijekom borbe za jugoistočno selo Robotine, pripadao 82. brigadi ukrajinske vojske.

Prema njegovim riječima, Challenger je Ukrajincima trebao pomoći u utiranju puta do poluotoka Krima koji je Rusija anektirala u 2014. godini, ali je uništen već na prvoj liniji obrane.

>>>Ukrajina izgubila 5 od 6 Leoparda 2R, najmanje 16 Bradleya | VIDEO

“Bilo je izvješća o tenkovima Challenger 2 koji su uništeni nekoliko puta prije, ali nisu bile dostupne fotografije ili videozapisi koji bi to potvrdili. Znakovito: ako oni već šalju tako vrijednu opremu kako bi se koristila u napadima, onda to vjerojatno znači da ukrajinskoj vojsci ide loše u smislu rezervi i vrsta oružja koje sada imaju na bojišnici,” sugerirao je Rogov prema citatu TASS-a.

>>>Ukrajina od Britanaca dobiva streljivo zasićeno osiromašenim uranijem | lordovi

Guardian navodi da je riječ o prvom gubitku Challengera 2 od njegove inauguracije u 1994., iako je jedan primjerak uništila “prijateljska vatra” u Iraku u 2003. godini.

Isti izvor ističe da je brojka proizvedenih tenkova relativno mala te da je njihovo raspoređivanje na bojišnicama raritetno.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima