Biznis i ekonomijaPreporučeno

Povećani izgledi za (deveti) bankrot Argentine: Fitch/S&P

Agencije Fitch i Standard & Poor’s u petak su umanjile kreditni rejting Argentine i upozorile na povećane izglede bankrota.

Argentinska tržišta su u slobodnom padu od prošle nedjelje kad je kandidat populističke ljevice, Alberto Fernandez, u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao 47.7%, a aktualni predsjednik Mauricio Macri 32.1% glasova.

>>>Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%

Macri je u Argentini pokušao provesti neoliberalne strukturne reforme uz javno savjetovanje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa i Međunarodnog monetarnog fonda. Fernandez je rekao da će odbaciti mjere štednje i ekonomiju reanimirati monetarnim i fiskalnim poticajima.

Predsjednik je u srijedu rekao da je “čuo” poruku građana na biralištima te najavio porezne olakšice i socijalnu pomoć, njegov je rival ocijenio da potez stiže prekasno.

Argentina je od proglašenja neovisnosti u 1816. bankrotirala osam puta, najspektakularnije u 2001. kad je propustila platiti obrok od 100 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Been there done that

Argentinske obveznice su već boravile u “škart teritoriju” pa pad rejtinga prema metodologijama Fitcha s ‘B’ na ‘CCC’ i S&P-a s ‘B’ na ‘B-‘ nema značajniji utjecaj na sentiment tržišta.

Alejo Czerwonko, strateg za tržišta u razvoju UBS Global Wealth Managementa kaže da smanjenje rejtinga neće promijeniti mnoga gledišta o argentinskom dugu. “Argentina je već bila ocijenjena duboko u junk teritoriju, ovo rejting gura malo dublje ali pritom otkriva malo novih informacija za investitore,” rekao je za Reuters.

>>>Argentinci očekuju godišnju inflaciju od 36 posto

Fitch u obrazloženju ocjene navodi da izmjena rejtinga “reflektira povišenu nesigurnost politike nakon primarnih izbora, snažno pooštravanje uvjeta financiranja i očekivano pogoršanje makroekonomskog okruženja koje povećavaju vjerojatnost državnog bankrota ili neke vrste restrukturiranja.”

Agencija očekuje da će Argentina godinu završiti s padom BDP-a od 2.5%, više od prijašnje prognoze o smanjenju ekonomije za 1.7%. Projiciran je rast udjela duga u BDP-u na oko 95 posto.

S&P sad vidi ovogodišnji pad argentinskog BDP-a od 2.3% u odnosu na 1.6% iz prijašnje revizije.