Biznis i ekonomijaPreporučeno

Povijesni kvartalni rebound, Trumpovo zakucavanje američkog BDP-a | 33.1%

Donald Trump; Foto: Joyce N. Boghosian/White House

Nakon urušavanja u drugom, američka je ekonomija na krilima direktnih uplata novca građanima u trećem tromjesečju zabilježila povijesni odskok. Bruto domaći proizvod (BDP) vinuo se za 33,1%.

>>>Darivanje novca direktno građanima upravo je postala zbilja američke fiskalne politike

Kvartalni oporavak u jasnom je obliku slova V i još mrvicu, budući da je BDP u drugom kvartalu zaronio za 32.9%, što je bilo najdublje ronjenje od početka prikupljanja podataka u 1947. godini.

>>>Američki BDP u drugom kvartalu propao za epohalnih 32.9%

BDP je na godišnjoj razini skočio za 7.4%, nakon sažimanja za 9.0% u razdoblju od travnja do lipnja.

Rezultati su snažno odjeknuli u američkoj predsjedničkoj utrci iako analitičari drže da neće imati značajan utjecaj na birače. “Najveći i najbolji u povijesti naše zemlje,” zakucao je s podacima Donald Trump na Twitteru. “Baš mi je drago da je ovaj velebni BDP broj izašao prije 3. studenoga.”

Demokratski izazivač Joe Bidan odgovorio je pesimizmom. “Mi smo u dubokoj rupi i neuspjeh predsjednika Trumpa da reagira (novim poticajima) znači da rast u trećem kvartalu nije bio niti približno dovoljan da nas iz nje izvuče,” rekao je prema citatu Reutersa. “Oporavak koji se događa pomaže onima na vrhu, ali za sobom ostavlja desetke milijuna radničkih obitelji i malih biznisa.”

>>>Trumpova administracija zatražila 500 milijardi dolara za direktne uplate novca građanima

Tumačenja na stranu, podaci otkrivaju izrazito snažnu ulogu, utjecaj i potenciju direktnih uplata novca na račune građana za kojima je Trumpova administracija posegnula tijekom proljetnog lockdowna. Udjel osobne potrošnje u BDP-u u trećem je kvartalu segnuo do impozantnih 76.3%. S druge strane, novac od čekova već je davno potrošen, a dogovor o novoj rundi poticaja odgođen do nakon izbora, što zajedno sa snažnim drugim valom pandemije i lokalnim “lockdownima” SAD gura na putanju u kojoj se zatekla Europa gdje je “double dip” recesija uslijed zaključavanja dviju najsnažnijih gospodarstava postala izvjesnom.