PolitikaPreporučeno

Povjerenik Oettinger putuje u Nizozemsku radi rasprave o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a

Europski povjerenik zadužen za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger otputovat će danas u Nizozemsku radi razgovora o proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. Povjerenik će se u Hagu sastati s nizozemskim ministrom financija Wopkeom Hoekstrom i ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom. Sastanci s visokim predstavnicima nizozemske vlade dio su stalnih nastojanja Komisije da podupre postizanje dogovora u pregovorima o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a najesen ove godine.

Povjerenik Oettinger uoči posjeta je izjavio: „EU želi što prije postići dogovor o sljedećem dugoročnom proračunu jer će to biti na korist poduzetnicima, poljoprivrednicima, znanstvenicima i studentima. Komisija ulaže maksimalne napore kako bi se dogovor postigao najesen te vjerujemo da će sve države članice – uključujući Nizozemsku – raditi na postizanju istog cilja. Građani EU-a od nas očekuju rezultate i to im moramo i ponuditi.

Komisija je 2. svibnja 2018. iznijela prijedlog modernog, uravnoteženog i pravednog dugoročnog proračuna kojim će se ostvariti europski prioriteti koje su čelnici dogovorili 2016. u Bratislavi i 2017. u Rimu. Komisija otad tijesno surađuje s rotirajućim predsjedništvima Vijeća i s Europskim parlamentom na pregovorima o proračunu.

>>>Finska: otvaramo raspravu o ‘ekonomiji blagostanja’, očekujemo da je nastave RH i Njemačka

U skladu sa zaključcima sa zasjedanja Europskog vijeća 20. i 21. lipnja 2019. dogovor se očekuje prije kraja godine. Komisija čvrsto vjeruje da je nužno poštovati taj rok zbog stotina tisuća studenata, poljoprivrednika i znanstvenika diljem Europe te svih koji koriste proračun EU-a. Radi lakšeg postizanja tog cilja povjerenik Oettinger otputovao je ovog ljeta u Finsku, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a. Dodatne informacije o važnosti pravovremenog dogovora dostupne su ovdje i ovdje.