PolitikaPreporučeno

Povjerenik Várhelyi nakon replike hrvatskom Sokolu: koliko još idiota ima ovdje | VIDEO

Povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi rekao je u srijedu da je “iz konteksta izvučena” njegova izjava “koliko još idiota ima ovdje”, koju je izrekao nakon odgovora na pitanje hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola u raspravi o politici proširenja Europske unije na zapadni Balkan.

>>>‘Pozitivna posljedica rata u Ukrajini’, kandidacijski status za BiH | pristupni pregovori

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) postavio je povjereniku u utorak dva pitanja – što EU namjerava učiniti da bi spriječila “širenje hegemonističkog koncepta srpskog sveta u Crnoj Gori” te koje mehanizme EU ima na raspolaganju kako bi prisilila Srbiju da se pridruži europskim sankcijama protiv Rusije.

Nakon što mu je odgovorio na pitanja i sjedao za mjesto dok mu je mikrofon još uvijek bio uključen, Várhelyi je na mađarskom jeziku rekao “koliko još idiota ima ovdje”.

>>>Sokol: dinamika pristupnih pregovora s BiH ovisi o ravnopravnosti Hrvata

Mađarski eurozastupnik, socijaldemokrat Sandor Ronai objavio je taj trenutak s rasprave u utorak navečer na Twitteru.

“Nije stigla isprika, već opravdanje”

Povjerenik za proširenje u srijedu se oglasio priopćenjem. Nije opovrgnuo sadržaj izjave, ali je rekao da ista nije bila upućena eurozastupnicima.

“To je bilo povezano s privatnim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj temi, koja je izvučena iz konteksta. Ispričavam se zbog mogućeg nesporazuma”, naveo je Várhelyi.

>>>Rezime gledišta o uzdizanju zapadnog Balkana | pristupni pregovori

“U potpunosti poštujem sve institucije EU-a, uključujući Europski parlament i njegove uvažene zastupnike”, dodao je Várhelyi.

Zastupnik iz redova pučana Tomislav Sokol rekao je da povjerenikovo priopćenje nije uvjerljivo.

Oliver Varhelyi; Foto: Fred Marvaux/EP

“Nije stigla isprika, već opravdanje. Meni to ne zvuči previše uvjerljivo s obzirom na to da ako pogledate snimku, vidite da teško da je unutar te rasprave počeo govoriti o nečemu potpuno nevezanom”, rekao je Sokol hrvatskim novinarkama u Strasbourgu.

>>>Porast euroskepticizma u Srbiji | istraživanje

Smatra da bi se Varhelyi trebao ispričati svim eurozastupnicima. “Povjerenik se treba ispričati ne samo meni, već svim članovima Europskog parlamenta jer on je uvrijedio sve. On je rekao praktički da su svi zastupnici koji su sudjelovali u raspravi – idioti”, rekao je Sokol i dodao da bi se EU trebala čvršće postaviti prema Srbiji i “ne gledati joj kroz prste”.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Povjerenik Várhelyi nakon replike hrvatskom Sokolu: koliko još idiota ima ovdje … 16/02/2023 […]

Comments are closed.