Politika

Povjerenik Wojciechowski na razgovorima o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Janusz Wojciechowski; Foto: Dati Bendo/EC

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski danas se u Zagrebu sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković kako bi raspravljali o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) nakon 2020.

Uz razgovor o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, bilo je riječi o poljoprivrednoj politici EU i njezinim potencijalima.

>>>Hrvatska nastavlja s upotrebom kancerogenog glifosata: ministrica

Vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.), predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno je istaknuo važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poticanja mladih poljoprivrednika, navodi se u priopćenju Vlade.

Plenković i Wojciechowski naglasili su da su korištenje EU fondova za ruralni razvoj i koheziju, nove tehnologije i ekološki odgovorno upravljanje prirodnim resursima okvir za dinamičan razvoj poljoprivrede i pomlađivanje obiteljskih gospodarstava.

Komisija je u lipnju 2018. predstavila prijedloge za buduću zajedničku poljoprivrednu politiku dok je suzakonodavni postupak trenutačno u tijeku.

>>>Prijepor RH i EK oko 15 milijuna eura za financiranje izravnih plaćanja poljoprivrednicima: ZPP

Povjerenik Wojciechowski će 9. siječnja održati govor pred parlamentarnim odborom Hrvatskoga sabora. Od 2014. do 2020. godine ZPP će uložiti oko 3,5 milijardi eura u hrvatski poljoprivredni sektor i ruralna područja. Više informacija o ZPP-u u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Grabancijaš/Europska komisija