PolitikaPreporučeno

‘Povratak naroda’: ankete navješćuju veliki poraz konzervativne Norveške

Norveške stranke lijevog centra na dolazećim parlamentarnim izborima jurišaju u pobjedu protiv vladajuće konzervativne koalicije, sugerira u utorak objavljena anketa.

Ukoliko se pokaže točnom, građani će 13. rujna premijerki Erni Solberg uskratiti treći mandat zaredom i otvoriti put lijevoj koaliciji okupljenoj oko laburističkog lidera Jonasa Gahra Støre.

Iako hvaljena zbog ponajmanje smrtnosti i ponajboljeg odgovora na panedmiju u okvirima Europske unije, aktualna norveška vlada gubi bitku s ekonomskom nejednakošću, guranjem nepopularne privatizacije i reforme javnog sektora.

>>>Ovisnici u oporavku razvalili norvešku vladu 7-0

Prema istraživanju agencije Kantar za neovisnu TV2 provedenom od 2. do 6. kolovoza konzervativci i manje stranke desnog centra umjesto sadašnjih 88 mogu računati na 55 zastupničkih mjesta u parlamentu sa 169 članova. Ljevica bi pak mogla porasti s 81 na 114 zastupnika.

>>>Norveška premijerke kršila epidemiološke mjere, kažnjena s 15.000 kuna

Laburisti kampanju vode uz slogan “povratak naroda” i zavjete o poreznim olakšicama za domaćinstva s niskim i srednjim primanjima, zaustavljanju privatizacije javnih usluga, većem proračunu za zdravstvo i povećanju poreza za 20% najbogatijih.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters