Biznis i ekonomijaPreporučeno

Powell najavio bol, burze zavio u crveno

Foto: Courtesy of UnusalWhales.com

Wall Street je radni tjedan u petak zaključio duboko u crvenilu uz urušavanje triju referentnih indeksa za više od 3% nakon što je šef Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, signalizirao da će najmoćnija središnja banka svijeta nastaviti sa stezanjem monetarne politike dok inflaciju ne zauzda i odvede prema ciljanoj i priželjkivanoj razini od oko 2% u srednjem roku.

>>>Inflacija u SAD-u na najvišoj razini u 40-1/2 godina

Njegovi komentari, izneseni nakon sastanka s crème de la crème svjetskog bankarstva u odmaralištu u Jackson Holeu, snažno su poljuljali očekivanja tržišta i investitora o postupnom i blažem stezanju monetarnih uzdi.

“Smanjenje inflacije izgledno će zahtijevati dugotrajno razdoblje rasta ispod trenda. Iako će više kamatne stope, sporiji rast i mekši uvjeti na tržištu rada smanjiti inflaciju, oni će također donijeti određenu bol kućanstvima i poduzećima. To su nesretni troškovi smanjenja inflacije. Ali neuspjeh u vraćanju stabilnosti cijena značio bi daleko veću bol.”

Jerome Powell

Powell je rekao da će američko gospodarstvo restriktivnu monetarnu politiku morati trpjeti “neko vrijeme” prije nego što se inflacija ohladi. To znači sporiji rast, slabije tržište rada i “određenu bol” za domaćinstva i poduzetnike.

>>>Jarosna inflacija natjerala Fed na snažno kočenje, koketiranje s recesijom

Iako je njegova izjava poslužila kao hladni tuš za burze, ona za pažljivije promatrače inflatornih i gospodarskih kretanja i relevantnih monetarnih i fiskalnih politika nije neočekivana.

Milom ili silom

Grabancijaš je u izvještajima opetovano podcrtavao riječi, prenosio izjave i procjene da će Fed inflaciju ukrotiti “milom ili silom”.

Tržišta je u petak osupnuo upravo izgled potonjeg scenarija, odnosno namjera središnje banke da stezanje nastavi i po cijenu hlađenja tržišta rada i druge kolateralne štete.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Garrett Melson, strateg portfelja u Natixis Investment Managers, u neposrednom je komentaru za Reuters odvagnuo da je investitore i tržišta ponajviše zabrinuo signal da bi monetarna politika mogla ostati restriktivnom kroz dulje razdoblje, dok su tempo i razmjeri stezanja referentnih stopa u drugom planu.

“To je nijansa koju oni pokušavaju gurnuti naprijed i Powell je danas, možda, oko toga bio malo eksplicitniji. No, ako ste u posljednjim tjednima slušali što govore drugi predstavnici Feda, poruka je istovjetna.”

>>>Stezanje monetarne politike još ne guši američko gospodarstvo

“Mislim da je poruka bila snažna i ispravna,” komentirala je za Bloomberg TV predsjednica podružnice Feda u Clevelandu, Loretta Mester. “Mislim da ćemo (kratkoročne kamatne stope) morati gurnuti naviše … iznad 4%, i tamo ih držati sljedeće godine,” dodala je nakon što je Powell isporučio procjenu.

>>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

Poruku “podizanja i zadržavanja” za Bloomberg je naglasio i predsjednik Atlanta Feda, Raphael Bostic. I njegovo je gledište da bi se aktualna kamata od 2.25%-2.50% morala podići za dodatnih 100 do 125 baznih bodova (1%-1.25%) i “tamo ostati dugo vremena”.

Putanja

Analitičari su nakon izjava prilagodili očekivanja o daljnjoj putanji i formirali konsenzus da će stopa razinu od 3.75%-4.0% postići do ožujka 2023. godine.

Referente američke burze kroz kolovoz su bilježile neočekivani, ili radije neintuitivni rast, koji se nakon signala iz središnjice rasplinuo.

>>>Dobrodošli na tržište medvjeda | $SPX

Svih 11 glavnih sektora unutar S&P 500 indeksa na kojem se trguje dionicama 500 najsnažnijih kompanija izlistanih na američkim burzama u petak je posrnulo između 3.9% i 4.3%.

U poredbi s tjednom prije, Nasdaq je kliznuo za 4.4%, Dow za 4.2% a S&P 500 za 4%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Bloomberg/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.