Biznis i ekonomijaPreporučeno

Powell najavio oštrije poskupljenje zaduživanja, srušio burze

Scena iz videokolaža koji ilustrira moć guvernera najsnažnije središnje banke svijeta; Foto: @runews/Twitter

Federalne rezerve (Fed) moraju nastaviti s poskupljivanjem zaduživanja jer posljednji snažni podaci sugeriraju potrebu za čvršćim mjerama u borbi protiv inflacije, rekao je u utorak šef američke središnje banke Jerome Powell tijekom saslušanja pred Odbor Senata za bankarstvo.

“Posljednji gospodarski podaci stigli su snažnijima od očekivanja, što sugerira da će konačna razina kamatnih stopa biti viša nego u prijašnjim predviđanjima,” rekao je bankar zakonodavcima.

>>>Gase se tiskare središnjih banaka

Naveo je da neočekivani indikatori sadrže pregršt faktora, uključujući toplo vrijeme i druge sezonske učinke, ali da je Fed svjestan kako bi to također mogli biti znaci ukopavanja inflatornih pritisaka koji traže oštrije stezanje.

“Ukoliko ukupnost podataka bude ukazivala da treba brže stezanje, mi bismo bili spremni povećati brzinu uzdizanja stopa,” rekao je Powell.

>>>Potrošnja i zaposlenost u SAD-u prepale Wall Street | siječanj 2023.

Amerika je u siječnju zabilježila neočekivani skok inflacije dok je situacija na tržištu rada ostala na razinama povijesne zaposlenosti, što priječi hlađenje cijena.

Osokoljenost

Tržišta su u neposrednoj reakciji osnažila oklade da će središnjica kamatnu stopu nakon vijećanja 21. i 22. ožujka povećati za pola postotnog boda. Pomaknut je i očekivani vrhunac stezanja, sve do 6%, odnosno jedan postotni bod više od prošlotjednih kalkulacija i predviđanja.

>>>Georgieva: do trećine svijeta tone u recesiju

Powellova izjava bila je “iznenađujuće osokoljena”, komentirao je Michael Brown, analitičar tržišta u londonskom TraderX-u koji je također revidirao očekivanja prema još jednom poskupljenju zaduživanja za 50 baznih bodova.

Ukoliko podaci o zaposlenosti u petak pokažu daljnju snagu tržišta to će izgledno voditi prema “pozivima za 6-postotnu konačnu stopu”, odvagnuo je.

Aktualna referentna stopa Feda za financijski sustav nakon serije korekcija kotira na 4.50%-4.75%.

>>>Američke banke dijele otkaze, prognoziraju recesiju

Powell je senatorima rekao da će tržište rada možda morati oslabjeti kako bi oslabile i cijene.

“Da bismo obnovili stabilnost cijena, mi moramo vidjeti manju inflaciju u ovom sektoru. Vrlo je izgledno da će biti ponešto mekšanja uvjeta na tržištu rada,” rekao je.

Očekivano, američke su se burze nakon tumačenja izjava zavile u crveno uz pad svih vodećih indeksa od 0.60% do 1%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] su kamatnu stopu za financijski sustav povećale za 450 baznih bodova (4.5%) uz procjene da će se poskupljivanje nastaviti. Europska središnja banka također povećava kamate, trenutačno određene na […]

Comment here