PreporučenoTech

Poziv na cijepljenje, povratak ‘starom normalnom’ | Adio Korona!

Edukativna kampanja “Adio Korona,” kojom se potiče građane na cijepljenje protiv koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije, počela je u subotu u Spaladium areni.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dosad je cijepljeno gotovo 30 posto stanovništva.

“Prema prošlotjednim relevantnim podacima procijepili smo u našoj županiji prvom dozom  25 posto populacije , ali ovog tjedna imali smo još 20.000 doza cjepiva što znači da će biti blizu 30 posto procijepljenih”, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko-dalmatinska županije Željka Karin.

>>>Nuspojave (ne)cijepljenja – procjena opasnosti: Kurzgesagt

Po njenim riječima, trenutačno se na području Splitsko-dalmatinske županije dnevno cijepi oko pet tisuća osoba, ali će se povećati i broj zaprimljenih doza te će se dnevno moći cijepiti i do deset tisuća građana.

Epidemiologija lokalnih izbora

Na novinarski upit hoće li sutrašnji lokalni izbori povećati rizik od zaraze koronavirusom, Karin je odgovorila kako vjeruje da neće, podsjetivši kako i za vrijeme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora nije bilo povećanje zaraze koronavirusom.

“Sva izborna mjesta imaju smjernice kako se treba ponašati, svi su cijepljeni koji su u (biračkim) odborima i na izbornim mjestima. Mi smo ih promptno cijepili tako da, što se tiče ljudi koji rade na biralištima, oni su cijepljeni jer moraju kontrolirati situaciju na biralištima, ali ne vjerujem da će tu biti ikakvih problema”, rekla je Karin.

>>>‘Ono sigurno pomaže’ – bodro javno cijepljenje predsjednika Milanovića | VIDEO

Upitana što je s izbornim stožerima u kojima se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, Karin je odgovorila da treba vidjeti kako će se ti stožeri ponašati, ali birališta su, ističe, “osigurana na najbolji način”.

Na dodatni upit treba li se okupljanje u izbornim stožerima završiti do 22 sata, Karin je izrazila uvjerenje da će tako biti i da će se poštivati  preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Staro normalno”

Karin je pozvala  javne institucije, privatnike i medije da pomognu kako bi  informacije i materijali edukativne kampanje “Adio Korona” došle do njihovih zaposlenika, korisnika, studenata.

“Prije se govorilo o ‘novom normalnom,’ a sad govorimo da se moramo vratiti ‘starom normalnom’ jer moramo se vratiti svojim obiteljima, druženju, zagrljaju, turizmu i gospodarstvu i ekonomiji,  a jedini način da  se svemu tom vratimo je – cijepiti se”, poručila je Karin.

>>>Von der Leyen: cijepljenje je trajni izlaz iz pandemije

Edukativna Kampanja pod nazivom  “Adio Korona!”  počela je prezentacijom istoimenog animiranog videa u kojem se naglašava potreba cijepljenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Po završetku prezentacije tog videa prvi su se cijepili pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Karin je pri tomu istaknula kako su branitelji bili prvi u Domovinskom ratu, a i sad brane Domovinu svojim cijepljenjem.