PolitikaPreporučeno

Poziv na raspravu o prijedlogu novog Zakona o obnovi | eSavjetovanja

Šteta izazvana potresom na crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju; Foto: čitatelj

Prijedlog novog Zakona za obnovi dostupan je na portalu eSavjetovanja a zainteresirana i stručna javnost u raspravu se može uključiti do 1. veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je kako očekuje donošenje zakona po hitnoj proceduri, te da zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen.

>>>Djeca odrastaju, a starci umiru u kontejnerima | apel za obnovu od potresa

Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fond za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanje, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kućeukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća.

Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos, potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati unaprijed odnosno prije početka radova.

>>>Snežana Penović i Krešimir Dominis preuzeli ravnateljstvo Fonda za obnovu

Uređuje se i pitanje dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem ili zemljišna knjiga ne postoji.

Pojednostavljuje se i obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra, olakšava se dokazivanje vlasništva, a ukida se i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a u proces obnove uključuje se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama davanjem ovlasti za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

>>>Plenković užicao produljenje rokova za nekorištenje novca | obnova od potresa

Također se uvodi davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje svih uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, te novčane pomoći za troškove izrade projekta, a uređuje se i pitanje postupanja s djelomično uklonjenim zgradama.

Omogućuje se gradnja zamjenske obiteljske kuće kada se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i drugih geoloških promjena koje su prouzročile promjenu temeljnih karakteristika tla.

Omogućuje se i stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće, a poboljšava se i provedba privremenog stambenog zbrinjavanja dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća.

Učinkovitija javna nabava

Učinkovitija i prikladnija trebala bi biti javna nabava koja bi se provodila po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima, a skraćuju se i rokovi za izradu projektne dokumentacije i njezinu reviziju.

>>>Od 666 milijuna kuna europske pomoći za obnovu kuća na Banovini potrošeno tek 17 | ‘neistine’

Pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada, uz objavu na mrežnoj stanici Ministarstva, a radi veće transparentnosti i vidljivosti procesa obnove izradit će se cjelovita interaktivna mrežna GIS – aplikacija cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Provedba zakona financirala bi se sredstvima državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske županije, te sredstvima iz drugih izvora pribavljenima sukladno posebnim propisima i drugim oblicima financiranja.

>>>Snažan potres ‘srušio pola Petrinje, opća je panika, ljudi traže svoje’ | VIDEO

Pozivamo stručnu i zainteresiranu javnost da se uključi u javno savjetovanje putem portala eSavjetovanja davanjem argumentiranih primjedbi i mišljenja na prijedlog novog Zakona o obnovi. Prijedlog zakona dostupan je na niže navedenom linku:

>>>Nacrt prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije s konačnim prijedlogom zakona.

>>>Obrazac prethodne procjene za Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije

Pratite nas na Google vijestima

Priopćenje za javnost,
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Comment here