Politika

Poziv za pridruživanje interesnoj skupini za e-zdravstvo radi digitalne preobrazbe sustava: Komisija

Komisija je danas objavila novi poziv na iskaz interesa radi pridruživanja interesnoj skupini za e-zdravstvo u razdoblju 2019. – 2022. U sklopu EU-ova zalaganja da uključi dionike u javno donošenje politika, skupina će okupiti stručnjake za e-zdravstvo koji će doprinijeti provedbi Komunikacije o digitalnoj transformaciji na jedinstvenom digitalnom tržištu u području zdravstva i skrbi.

Stručnjaci će također iznijeti mišljenje o različitim aspektima digitalne transformacije zdravstva u EU, primjerice u području podataka o zdravlju, uključujući prekogranični pristup podacima o zdravlju, umjetnu inteligenciju u zdravstvu i pitanja kibersigurnosti, zaštite podataka te privatnosti.

Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane, izjavio je: Tijekom proteklih pet godina razgovarao sam s pacijentima, kreatorima politika i dionicima. Složili smo se da zahvaljujući digitalnim tehnologijama možemo poboljšati zdravlje svih građana. Zbog toga mi je posebno drago sa zadovoljstvom pozdraviti nove članove koji će svojom stručnošću i vještinama pomoći pri provedbi Akcijskog plana za e-zdravstvo i poboljšati zdravstvenu zaštitu diljem Europe.

>>>javni pozivi

Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, dodala je: Moramo poboljšati istraživanja o prevenciji bolesti, omogućiti zdravstvenu zaštitu prilagođenu pojedincu i Europljanima osigurati siguran prekogranični pristup podacima o zdravlju. Komisija će i dalje podržavati naprednu uporabu digitalnih tehnologija u zdravstvu u korist svih građana diljem EU-a.” Poziv na iskaz interesa otvoren je do 27. rujna 2019. 

Dodatne informacije o pozivu dostupne su ovdje.