Biznis i ekonomija

Praktične smjernice za javnu nabavu u izvanrednoj situaciji: Komisija

Komisija je danas objavila smjernice kako iskoristiti sve fleksibilnosti koje nudi okvir EU-a za javnu nabavu u izvanrednoj situaciji koju je izazvala pandemija koronavirusa.

>>>Praktične smjernice za provedbu privremenog ograničenja neobveznih putovanja u EU: Komisija

U zakonodavstvu EU-a već su predviđena fleksibilna rješenja za javne naručitelje u slučaju da moraju brzo pokriti hitne potrebe za kupnjom zaštitne opreme, lijekova i respiratora, koje onima kojima su potrebni treba isporučiti što prije.

Povjerenik Thierry Breton, zadužen za unutarnje tržište, izjavio je: Javni naručitelji trenutačno su pod golemim pritiskom da osiguraju osobnu zaštitnu opremu poput maski za lice i zaštitnih rukavica, respiratore i druge medicinske potrepštine za sve one koji neumorno rade unatoč krizi. Želim im detaljno objasniti sve fleksibilnosti i rješenja koja se nude u okviru EU-a za javnu nabavu kako bih im pomogao da brzo kupe sve što trebaju. Aktualna kriza uzrokovana koronavirusom ekstremna je i nepredvidiva izvanredna situacija. U takvim situacijama zahvaljujući našim europskim pravilima javni naručitelji mogu kupiti što trebaju u roku od nekoliko dana, pa čak i sati. Apeliram na sve javne naručitelje da potpuno iskoriste postojeće mogućnosti i da se svakako obrate Komisiji ako su im potrebne dodatne upute. 

Smjernice su dostupne ovdje.