Biznis i ekonomija

Pravi lideri, velike prilike u komunikacijama i PR-u | Bernays Forum 2023

Ovogodišnje izdanje konferencije Bernays Forum 2023: “Komunikacija & Leadership – nositelji kulture promjene” u CineStar Branimir Mingle Mall-u u Zagrebu okupilo je više od 150 sudionika, stručnjaka i znanstvenika koji su prezentirali svoje znanstvene i stručne radove te istraživanja.

Bilo je ovo peto izdanje međunarodne znanstveno-stručne konferencije u organizaciji Veleučilišta Edward Bernays, a koja se do ove godine održava pod nazivom Communication Management Forum. Promjena imena u Bernays Forum, promjena je i koncepta same konferencije, koja se sada fokusira na širi spektar tema, odnosno širi svoje područje na ekonomiju, poslovanje, menadžment i vodstvo uz dosadašnju komunikaciju.

Konferenciju je otvorio dekan Veleučilišta Edward Bernays izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud. koji je poželivši dobrodošlicu sudionicima, autorima, znanstvenicima, profesorima te studentima naglasio kako je transformacija konferencije logičan slijed te iskorak koji prati razvijanje Veleučilišta u smjeru novih pokrenutih studijskih programa u području Poslovne ekonomije.

Marko Jurčić, Jon White, Darko Tipurić i Dina Tomšić; Foto: Veleučilišta Edward Bernays/Handout

“Ovogodišnja tema Bernays Foruma predstavlja upravo ono što Bernays je danas. Nakon što smo postali obrazovni centar u području komunikacije u Hrvatskoj, sada krećemo u smjeru da isto to postanemo i u području poslovnog upravljanja. Sebe vidimo kao dio akademske zajednice te imamo odgovornost ne samo da educiramo nove generacije u području komunikacija i poslovnog upravljanja, već i da potičemo znanstvene radove i istraživanja u oba područja. Odaziv na konferenciju pokazuje kako su ovakve konferencije neophodne te da smo organiziranjem napravili važan iskorak za naše Veleučilište”, rekao je dekan Jugo.

Velike prilike za sve koji se bave komunikacijama i odnosima s javnošću

Plenarni govor održao je dr. Jon White, ugledni istraživač i konzultant s 50 godina iskustva u području odnosa s javnošću, javnih poslova te korporativnih komunikacija, autor nekoliko knjiga te brojnih znanstvenih članaka. Dr. White dolazi s Henley Business School, University of Reading, a u govoru pod nazivom The challenges for modern leadership: the role of communication in meeting these challenges, govorio je o problemima s kojima se susreću lideri u modernom vremenu te koji su to novi pristupi vodstvu koji su nam nužno potrebni. Istaknuo je kako su lideri danas “razvučeni” na sve strane te da su preplavljeni brojnim izazovima i problemima te da lideri moraju preispitati svoju ulogu kako bi ostali na razini, a u tome im uvelike mogu pomoći stručnjaci za odnose s javnošću.

Jon White; Foto: Veleučilišta Edward Bernays/Handout

“Stručnjaci u odnosima s javnošću i komunikacijama danas imaju veliku priliku dati doprinos pri donošenju velikih i važnih odluka unutar organizacija. U vremenima poteškoća njihova uloga postaje posebno važna, jer zaista mogu pomoći poboljšati kvalitetu donošenja odluka kako bi organizacije izbjegle rizike i iskoristile sve prilike koje im se nude. Budućnost nosi velike prilike za sve koji se bave komunikacijama i odnosima s javnošću te mi je izrazito drago da su me organizatori pozvali da sudjelujem na konferenciji. Veoma sam impresioniran Zagrebom te institucijama, poput Bernaysa, koje se bave komunikacijama, odnosima s javnošću i liderstvom”, istaknuo je dr. White.

Leadership, komunikacija i promjena

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na temu Leadership, komunikacija i promjena u kojemu su sudjelovali: prof. dr. sc. Darko Tipurić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu / predsjednik Hrvatskog društva ekonomista), dr. Jon White (Henley Business School, University of Reading), Marko Jurčić (Hrvatska udruga poslodavaca, direktor Odjela za politike EU i međunarodne poslove) i Dario Markas (Večernji list, zamjenik glavnog urednika / glavni urednik online izdanja). Okrugli stol moderirali su doc. dr. sc. Dina Tomšić (pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju, Veleučilište Edward Bernays) i doc. dr. sc. Dejan Gluvačević (pročelnik Odjela za komunikacije, Veleučilište Edward Bernays).

Sudionici okruglog stola zaključili su kako zapravo ima vrlo malo istinskih lidera te da je potrebno educirati i stvarati nove lidere. Stoga su studentima poručili da ulažu u sebe, budu hrabri, svaki dan nauče nešto novo te da je komunikacija ključna u svakom pogledu. Govornici su posebno istaknuli kako moć ne smije nikada biti cilj, pravi lider mora komunicirati sa svim svojim zaposlenicima, članovima tima te voditi tako da ih motivira da zajedno ostvaruju ciljeve.

Bernays konferencija; Foto: Veleučilišta Edward Bernays/Handout

“Najbolje lidere, one koje smatramo pokretačima, obilježava integritet, sposobnost socijalnog kapitala, sposobnost donošenja odluka, ali i ono što je puno važnije, sposobnost stvaranja vizije koju će slijediti njihovi članovi tima. Lideri potiču programe, okupljaju i stvaraju pretpostavke za izgradnju budućnosti organizacija i kolektiva u kojima jesu”, naglasio je prof. dr. sc. Darko Tipurić.

Umjetna inteligencija

Govornici okruglog stola dotaknuli su se i promjena, napretka tehnologije i načina na koji AI tehnologija utječe na liderstvo, ali i komunikaciju te medije. Zaključili su kako su AI alati korisni ako ih se bude koristilo na pravi način mogu potaknuti kreativnost te pomoći u obavljanju posla, ali su spomenuli i opasnosti od fake vijesti te deep fake video sadržaja, pri kojima treba biti posebno oprezan.

“Mediji se konstantno moraju prilagođavati, kao i svi drugi, novim tehnologijama pa tako i AI tehnologiji te novim načinima rada. Pozitivno je to da ako se držimo osnovnih pravila profesije, posebno u novinarstvu, onda nećemo imati problema te ćemo izbjeći zapreke koje su svakim danom sve mnogobrojnije. Uz to moramo ulagati u obrazovanje kako bi sutra mogli parirati na tržištu”, zaključio je Dario Markas.

“Gospodarstvo u Hrvatskoj se mijenja u potpunosti, rastemo iz malih, obiteljskih tvrtki u velike te se suočavamo s velikim problemom puštanja velikih, jakih vođa koji su usmjereni na osobnosti, prema onima koji će biti usmjereni na korist tvrtke i rast poslovanja i zaposlenih. Upravo to je najveći izazov te tu imamo najveću potrebu mladih ljudi, studenata i stručnjaka da prihvate i donesu te promjenu u liderstvu”, zaključio je Marko Jurčić.

Predstavljanje znanstvenih i stručnih radova

Drugi dio konferencije bio je posvećen izlaganjima prijavljenih znanstvenih i stručnih radova. Sudionici su se imali priliku upoznati s najnovijim istraživanjima i trendovima koji će doprinijeti stvaranju održivih i uspješnih organizacija i društava u vremenima brze promjene.

Prof. dr. sc. Božo Skoko; Foto: Veleučilište Edward Bernays/Handout

Radovi predstavljeni na konferenciji imaju priliku biti objavljeni u jednom od renomiranih časopisa poput Business Systems Research Journal, Medijske studije te Communication Management Review. Ova prilika pruža izlagačima mogućnost da njihovi radovi dosegnu široku publiku, doprinoseći daljnjem razvoju znanstvenih spoznaja i stručnosti u području komunikacijskih znanosti i vodstva.

Komunikacijski partner konferencije Bernays Forum 2023. je agencija Millenium promocija, a pokrovitelji konferencije su Groupama osiguranje, Catering Kvatrić i CineStar Cinemas Hrvatska.