PolitikaPreporučeno

Predsjednica: demografski problem najizraženiji u županijama pogođenima velikosrpskom agresijom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja se održavala u prigodi Dana županije, a u obraćanju podsjetila na žurnost rješavanja demografskog problema.

Demografski problem najizraženiji je u županijama koje su izravno bile pogođene velikosrpskom agresijom, istaknula je Predsjednica. „Paradoks je našeg dosadašnjeg poratnog razvoja da su ta područja najviše razvojno ugrožena. Zato je od najveće važnosti tim županijama omogućiti pojačanu državnu skrb“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako demografski oporavak ostaje našom najvećom zadaćom.

“Hrvatsko društvo i država trebaju jasne političke prioritete, zdravu kritiku te odgovornost i suradnju svih tijela i razina vlasti, neovisno o političkim predznacima,”

Kolinda Grabar-Kitarović

Mladi ne odlaze samo zbog posla i većih plaća nego i zbog nezadovoljstva politikom na svim razinama upravljanja, kazala je Predsjednica istaknuvši kako su političari dužni učiniti sve kako bi svim hrvatskim krajevima omogućili razvoj koji će mlade vezati za njihov zavičaj i domovinu. „Na  tome ću čvrsto ustrajati, a to očekujem i od svih drugih nositelja vlasti“, kazala je.

>>>Grabar-Kitarović: Hrvatska je u natalitetnom deficitu od 1997.

„Iskoristit ću prigodu nazočnosti predsjednika Vlade i ministara da odgovorim svima onima koji misle kako premalo ili previše kritiziram Vladu. Prije svega želim reći da kritika nije hajka niti je Predsjednica oporba Vladi“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. U tom smislu, smatra svojoj dužnošću upozoravati na probleme, tražiti rješenja, ali i surađivati, brinući se o stabilnosti državne vlasti. „Hrvatsko društvo i država trebaju jasne političke prioritete, zdravu kritiku te odgovornost i suradnju svih tijela i razina vlasti, neovisno o političkim predznacima“, navela je Predsjednica. Dodala je kako je uz kritiku, svim vladama u svom mandatu upućivala prijedloge za rješenja najvažnijih društvenih i državnih pitanja, od Prijedloga populacijske politike, preko razvoja otoka i brdsko-planinskih područja do prijedloga rješenja problema blokiranih građana ili brendiranja Hrvatske.

>>>Predsjednica: stvaramo uvjete za povratak iseljeništva

Predsjednica je najavila kako je u pripremi prijedlog „Smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj“, koje će sadržavati konkretne mjere vezane uz daljnju financijsku i funkcionalnu decentralizaciju i regionalni razvoj, poslovanje jedinica lokalne i regionalne samouprave, i sve što je vezano uz bolje iskorištavanje autohtonih razvojnih potencijala. Dodala je kako regionalna i lokalna vlast imaju samim time veću političku odgovornost, što pretpostavlja i oštru borbu protiv korupcije.

>>>Izdavanje obveznica jedinca lokalne samouprave jedna od tema Radne skupine za decentralizaciju

„Poštovani župane i suradnici, poštovani vijećnici, znam da činite velike napore kako biste podignuli osobni i društveni standard građana, privukli investicije i povećali zaposlenost“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović izrazivši uvjerenje kako će nastaviti gospodarski rast te im zaželjela ne samo da zaustave iseljavanje nego i da vrate bar dio onih koji su otišli, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.

Foto: Ured Predsjednice