PolitikaPreporučeno

Predsjednica: ‘General’ je, prije svega, priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je u subotu 13. srpnja otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala te tom prigodom izrazila zadovoljstvo što je kao nacionalni festival, Pulski filmski festival u dugom vijeku svoga trajanja bio i ostao hrvatski brend međunarodne filmske svečanosti.

“To nije priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini – to je priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu.”

Kolinda Grabar-Kitarović

“Na ovom su se festivalu prikazivali filmovi koji su obilježili povijest hrvatske kinematografije, a Pula je ugostila mnoga velika imena europskog filma i filmske zvijezde, kako se običava reći pod ovim zvjezdanim nebom u najljepšem kinu svijeta”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, poručivši kako to jedinstveno kino, kao spoj prošlosti i suvremenosti, daje povlasticu doživljaja suvremene umjetnosti u antičkom ambijentu.

>>>Grabar-Kitarović: jezik je kôd identiteta i kulture, u jeziku se zrcali povijest države

Istaknula je kako je trajna vrijednost Pulskog filmskog festivala predstavljanje suvremene hrvatske filmske produkcije, njezine raznolikosti i svestranosti, zbog čega je festivalu dodijelila Povelju Republike Hrvatske za dosadašnji rad i kao poticaj za ustrajnost u budućnosti. Na ovom mjestu predstavljali su se umjetnici i njihova djela, o njima su sudili stručnjaci, ali prije svega vi, pulska publika, čiji glas uvijek ima posebnu važnost i vrijednost, rekla je Predsjednica.

Foto: Ured predsjednice

Osvrnula se na film kojim se otvarao festival, kazavši kako uz darovite redatelje i filmske djelatnike imamo i beskrajno darovite glumce kojima se ponosimo jer su svojim ostvarenjima utisnuli trajna sjećanja na filmove koji pripadaju vrhuncima hrvatske kinematografije, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.

>>>Pulski filmski festival: dokumentarac ‘OLIVERovih 70’ premijerno 20. srpnja

“Vjerujem kako će i film ‘General’ biti upisan među njih. To nije priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini – to je priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu. Ta naša duga povijesna priča ima mnogo protagonista i zaslužuje još mnogo dobrih filmova”, zaključila je Predsjednica Republike proglasivši festival otvorenim.

Scena iz filma General; pulafilmfestival.hr