PolitikaPreporučeno

Predsjednica: Hrvatska priprema Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s predsjednicom Vlade Bangladeša Sheikh Hasine moderirala je 4. panel “Lokaliziranje ciljeva održivog razvoja” u okviru Političkog foruma visoke razine o održivom razvoju.

“Hrvatska priprema Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja će biti usvojena u prvoj polovici 2020. godine te kao ključni strateški dokument predstavlja osnovu za oblikovanje i provedbu svih javnih politika na nacionalnoj i subnacionalnoj razini,”

Kolinda Grabar-Kitarović

>>>/tag/un-summit-2019/

U uvodnom obraćanju Predsjednica je kazala kako su uravnoteženi regionalni razvoj i teritorijalna kohezija zajednički ciljevi većine naših zemalja, dodavši kako Agenda 2030 zahtijeva inkluzivan i lokaliziran pristup Ciljevima održivog razvoja, istovremeno dajući zemljama priliku da postignu ciljeve na način koji je najbolje prilagođen njihovim nacionalnim potrebama.

Istaknula je kako regionalni razvoj Republike Hrvatske obilježava sustavna suradnja između središnje države i jedinica lokalne i područne samouprave, s ciljem poticanja otvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, povećanja kvalitete života i održivog uravnoteženog razvoja svih područja u Hrvatskoj te zalaganje za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju.

>>>Govor Predsjednice na 74. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda: transkript

“Promičemo razvoj takozvanih ‘pametnih otoka’, što osigurava uporabu pametnih tehnologija, korištenje obnovljive energije, energetsku učinkovitost, uvođenje održive mobilnosti na otoku, pametno upravljanje vodnim resursima i uvođenje kružne ekonomije, što sve pridonosi jednakim životnim uvjetima na otocima i kopnu”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Uzimajući u obzir integrirani pristup održivom razvoju, Hrvatska priprema Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja će biti usvojena u prvoj polovici 2020. godine te kao ključni strateški dokument predstavlja osnovu za oblikovanje i provedbu svih javnih politika na nacionalnoj i subnacionalnoj razini, najavila je Predsjednica.

Foto: Ured Predsjednice

Navela je kako je u svojem govoru pred Općom skupštinom UN-a spomenula ekološku akciju na hrvatskom otoku Zlarinu na kojem su mladi entuzijasti iz područja zaštite okoliša okupili  cijelu lokalnu zajednicu kako bi započeli projekt pod nazivom „Odmorite se od plastike“, s ciljem da Zlarin u roku od godinu dana pretvore u prvi jadranski otok bez plastike za jednokratnu upotrebu i plastičnog otpada. Potpisivanjem simbolične deklaracije, svi stanovnici, ugostitelji i trgovci trajno su se odrekli korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, dodavši da danas djeca na Zlarinu uče stotine gostujućih turista kako plastika na njihovom otoku nije dobrodošla. Za njihov projekt Predsjednica je kazala da je bio  lokalan, ali da su njihovi napori globalni.

>>>Predsjednica glavnom tajniku UN-a: razmjena teritorija Srbije i Kosova ‘Pandorina kutija’

“Ovime bih vas željela pozvati na razmjenu mišljenja o najvećim izazovima s kojima se vlade i zajednice susreću u provedbi Ciljeva održivog razvoja i o tome kako bi se napredak mogao ubrzati, s posebnim naglaskom na dobre primjere usklađenosti politika i suradnje na različitim razinama vlasti”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović otvarajući panel.

(Ured Predsjednice)