PolitikaPreporučeno

Predsjednica mladima koji ostaju u Hrvatskoj: treba nam vaš entuzijazam i optimizam  

Prigodno obraćanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović povodom Dana Osječko-baranjske županije

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Osječko-baranjske županije.

“Treba nam vaš entuzijazam i optimizam. A onima koji su otišli želim reći: povratak ne znači neuspjeh! Naprotiv! Donesite nam svoja iskustva, budite kreatori napretka, ne samo u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj”,

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

U prigodnom obraćanju kazala je kako je Županija učinila zamjetne razvojne iskorake od prije godine dana, kada je otvorila svoj privremeni izmješteni Ured. Za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kazala je da daje dobre razvojne učinke, spomenuvši pritom projekte izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, Gospodarskog centra i novoga Kliničkoga bolničkog centra, koje Županija provodi u suradnji s resornim ministarstvima, ocijenivši ih kapitalnim ne samo za Osijek nego za cijelu Županiju i istočni dio Hrvatske.

Predsjednica je rekla da se u Slavoniji, osim poljoprivrede, ubrzano razvijaju i druge djelatnosti, od IT-sektora do kontinentalnog turizma, koji dobiva poticaje iz europskih fondova. Govoreći o razvoju poljoprivrede, kazala je kako se, unatoč velikim naporima da se ona učini konkurentnom, oni trebaju pojačati.

“Program populacijske politike”

Predsjednica se osvrnula i na demografiju,kazavši kako je potrebna odlučna i brza državna intervencija da bi se zaustavilo iseljavanje, a samim time i pad prirodnog priraštaja. U tom smislu navela je poticajnu poreznu politiku u prilog investicija i plaća, subvencije i posebne demografske mjere za mlade obitelji, u čemu odgovornost imaju i lokalne zajednice – općine, a osobito gradovi. To se posebice odnosi na srednje i male gradove i njihovo okruženje, koji trebaju imati stožernu ulogu u iniciranju osjetnijega gospodarskog razvoja, što uključuje ne samo zadržavanje stanovništva nego i poticanje povratka i doseljenja, kazala je.

“Predsjednik Tuđman vodio nas je u pobjede politikom hrvatske pomirbe. To je bio temelj. Danas ta pomirba nosi ime zajedništva, zajedništva koje smo bezbroj puta pokazali kada je trebalo dokazati da smo u stanju biti najbolji i da jesmo najbolji.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

Uz prijedloge koje sam dala kroz “Program populacijske politike”, osnovala sam radnu skupinu koja će do jeseni izraditi te Vladi i cijeloj javnosti predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja, najavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Treba nam vaš entuzijazam i optimizam”

Obratila se mladima koji ostaju i koji se u svom zavičaju bore za bolju budućnost, gradeći vlastite uspješne poduzetničke i životne priče.

>>>Grabar-Kitarović: Hrvatska je u natalitetnom deficitu od 1997.

“Treba nam vaš entuzijazam i optimizam. A onima koji su otišli želim reći: povratak ne znači neuspjeh! Naprotiv! Donesite nam svoja iskustva, budite kreatori napretka, ne samo u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj”, istaknula je, poručivši kako je to ujedno i njezina briga i obveza, kako zbog svih onih koji su u Slavoniji dali život za slobodnu i suverenu Hrvatsku, tako još više zbog djece i mladih, kojima se mora osigurati život u njihovoj domovini i zavičaju.

“Predsjednik Tuđman vodio nas je u pobjede politikom hrvatske pomirbe. To je bio temelj. Danas ta pomirba nosi ime zajedništva, zajedništva koje smo bezbroj puta pokazali kada je trebalo dokazati da smo u stanju biti najbolji i da jesmo najbolji. Imamo ljude koji to dnevno svojim djelima dokazuju, kako ovdje, u Osječko-baranjskoj županiji, tako diljem Hrvatske i svijeta”, rekla je Grabar-Kitarović u svojem prigodnom obraćanju, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.