Politika

Predsjednica od 20. do 25. rujna u radnom posjetu Sjedinjenim Državama

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od 20. do 25. rujna 2019. u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će sudjelovati na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, nazočiti konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Clevelandu te nazočiti proslavi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.

U petak, 20. rujna Predsjednica će posjetiti kliniku u Clevelandu te se susresti s glavnim izvršnim direktorom, dr. Tomislavom Mihaljevićem, a u večernjim satima nazočit će konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka.

U prigodi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice, Predsjednica će u nedjelju, 22. rujna nazočiti misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te kao glavna gošća sudjelovati na svečanosti obilježavanja obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.

>>>Švicarski predsjednik ponudio ‘know-how’ u području razvoja tvrtki i osebujnog turizma

U ponedjeljak, 23. rujna, Predsjednica će u New Yorku sudjelovati na UN-ovom klimatskom summitu te na marginama održati bilateralne sastanke s predsjednicima Turske, Latvije, Kosova i Gruzije. U drugom dijelu dana sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, i održati bilateralne sastanke s potpredsjednikom Googlea Karamanom Bhatijem te predstavnicima židovskih organizacija. U večernjim satima Predsjednica će nazočiti svečanoj večeri Atlantskog vijeća te se susresti s predsjednicima Čilea, Argentine i Kolumbije.

>>>Predsjednica u Haifi: nadam se da će Luka Rijeka postati ulaz za izraelske proizvode u EU

Govor pred Općom skupštinom UN-a Predsjednica Republike održat će u utorak, 24. rujna, nakon čega će sudjelovati na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini. Istoga dana održat će bilateralni sastanak s jordanskim kraljem, dok će u završetku dana nazočiti tradicionalnom prijemu u organizaciji američkog predsjednika Trumpa te se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku.

U srijedu, 25. rujna predsjednica Grabar-Kitarović će zajedno s predsjednicom Vlade Bangladeša Sheikhom Hasinom moderirati panelom o lokaliziranju ciljeva održivog razvoja, a prethodno će održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Joséom Ángelom Gurríom Trevinom.

>>>Predsjednica preuzela predsjedanje Vijećem ženskih vođa, razgovarala s upraviteljicom Alberte

Sastanak s izvršnom direktoricom UN Women Phuzile Mlambo-Ngucka uslijedit će u nastavku dana, a potom će, kao predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih vođa, predsjednica Grabar-Kitarović u sjedištu UN-a organizirati događaj „Borci za generacijsku jednakost – žene svjetski vođe“ („Champions for Generation Equality – Women Leaders of the World“) u suradnji s UN Women. Ovaj događaj označit će početak suradnje Vijeća žena svjetskih vođa i UN Women. U večernjim satima, Predsjednica će održati predavanje na događaju Brookings Institucije i susresti se s njihovim predsjednikom, generalom Johnom Allenom, čime će zaključiti radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.