PolitikaPreporučeno

Predsjednica postavila pitanje primjene Europske socijalne povelje: Sabor NHS-a

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na VI. redovnom Saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata na temu „Radnik uvijek vrijedi više“. Zahvalivši predstavnicima sindikata na pozivu, Predsjednica je kazala kako ga smatra pozivom da osobno pridonese društvenom dijalogu o važnim pitanjima daljnjeg gospodarsko-socijalnog razvoja hrvatskog društva i države.

“Ne zaboravimo da Hrvatska ima iznadprosječno kvalitetan ljudski kapital koji se mora sačuvati i unaprjeđivati, kako kroz zakonodavstvo, poreznu i monetarnu odnosno kreditnu politiku, tako kroz sve druge politike,”

Kolinda Grabar-Kitarović

U obraćanju je Predsjednica kazala kako je prilikom objave programa za svoj prvi mandat posebice naglasila kako ulazak u Europsku uniju ne može riješiti trenutno stanje hrvatskog gospodarstva niti izazove koji su pred nama, kako je upozorila na promjene koje donosi digitalno društvo te na probleme koji će se pojaviti na tržištu rada. „Nakon pet godina iskustvo je potvrdilo sve tri tvrdnje. Sve je jasnije kako je za uspjeh gospodarskog i ukupnog razvoja hrvatske države i društva potrebno imati jasnu razvojnu strategiju provedive i održive gospodarske i socijalne politike te kako je pritom potrebno prije svega osloniti se na vlastite snage“, naglasila je.

>>>Aktivne mjere zapošljavanja EU fondovima ‘potpuni promašaj’: Pokret za modernu Hrvatsku

Jasno uvidjevši kako silina recentnoga iseljavanja ugrožava ne samo temeljne sustave na kojima počiva hrvatsko društvo nego i sam opstanak hrvatskoga naroda, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u prvi plan svoje politike stavila demografsko pitanje. „U tome smislu, i sva pitanja radnoga zakonodavstva, radničkih prava, socijalnih odnosa i drugih društvenih pitanja nužno treba promatrati u tom kontekstu“, kazala je. Važnom pretpostavkom za rješavanje tih problema navela je kontinuiran i strukturiran državni dijalog između države, lokalne uprave i samouprave, poslodavaca i sindikata. Za taj dijalog kazala je kako se ne smije događati samo prigodno i povremeno niti treba i smije biti ograničen samo na pitanja kao što su kolektivni ugovori, plaće, božićnice, regresi i slično, nego to mora biti dijalog o strateškim ciljevima društvenoga i državnoga razvoja i o načinu njihova ostvarivanja.

Foto: Ured Predsjednice

Kazavši kako su trenutačno svi ključni ekonomski pokazatelji i poslovna klima povoljni, Predsjednica je istaknula kako se moramo odrediti o tome na koji način ćemo iskoristiti vlastite ljudske potencijale i kapital kojim realno raspolažemo, uvećan za sredstva europskih fondova. Među pitanjima koja treba posebice razmotriti, predsjednica Grabar-Kitarović ističe zaštitu trudnica i majki malodobne djece, ograničenje rada nedjeljom i blagdanom odnosno pravedne nadoknade za rad u tim danima. „Posebice rad i dostojanstvo radnika treba sučeliti s bolešću korupcije, koja ubija nadu u bolje sutra, u samu mogućnost postojanja sigurnije, bogatije i sretnije Hrvatske, a naposljetku potiče iseljavanje“, kazala je.

“Posebice rad i dostojanstvo radnika treba sučeliti s bolešću korupcije, koja ubija nadu u bolje sutra, u samu mogućnost postojanja sigurnije, bogatije i sretnije Hrvatske, a naposljetku potiče iseljavanje,”

Kolinda Grabar-Kitarović

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Postavlja se pitanje primjene Europske socijalne povelje odnosno potrebe izrade našeg jedinstvenog Socijalnoga zakonika, kojim bi se kodificirale odredbe propisa s područja socijalne skrbi, doplatka za djecu, prava nezaposlenih osoba, minimalne plaće, te pojedinih odredaba propisa s područja zdravstvene zaštite, mirovinskog osiguranja i drugih pitanja, dodala je Predsjednica. Kazala je kako će o spomenutim i drugim temama otvoriti dijalog sa sindikatima, predstavnicima nadležnih ministarstava, udrugama poslodavaca, demografima, ekonomistima, pravnicima, politolozima i drugim stručnjacima, smatrajući to nužnom pretpostavkom kako bismo izbjegli oportunistička, dnevnopolitička ili lobistička štetna rješenja.

>>>Tipurić: naše tvrtke trebaju poslati jasnu poruku da rade u interesu svih, a ne samo profita

U svim mjerama za gospodarski rat, rast plaća i otvaranje bolje plaćenih radnih mjesta polazišna točka mora biti pošteno vrednovanje rada i dostojanstvo radnika te društveno vrednovanje i poticanje poštenog poduzetništva, istaknula je Predsjednica. „Ne zaboravimo da Hrvatska ima iznadprosječno kvalitetan ljudski kapital koji se mora sačuvati i unaprjeđivati, kako kroz zakonodavstvo, poreznu i monetarnu odnosno kreditnu politiku, tako kroz sve druge politike“, poručila je.

>>>I tako su prekarni poslovi rezultirali rastom djevičanstva u Japanu: poučak

Izrazivši uvjerenje kako naša država ima dovoljno samopouzdanja i znanja odgovoriti na sve izazove, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je sindikatima na svemu što čine kao odgovoran dionik gospodarsko-socijalnog dijaloga i društvenog razvoja. „Tom dijalogu pružat ću, kao i do sada, punu potporu, s dubokim uvjerenjem da upravo sindikati mogu i trebaju još više biti društvena snaga koja će u predstojećim izazovima biti razboriti promotor i zaštitnik vrijednosti rada, dostojanstva radnika i etičkih vrijednosti na kojima treba počivati razvoj hrvatskoga društva i države“, zaključila je Predsjednica.

Ured Predsjednice