Biznis i ekonomijaPreporučeno

Predsjednica pozdravila oznaku kravate za restorane sa 100% hrvatskim namirnicama

Foto: Ured Predsjednice

U Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom “Zelena i plava Hrvatska“ na kojem je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U obraćanju je Predsjednica Republike zahvalila poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju našu biološku raznolikost, našu kulturu, tradiciju i naš identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.

>>>50-ak OPG-ova i 70-ak različitih okusa štrudle na 4. ŠtrudlaFestu u Jaškovu

Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje. „Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate  doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati“, istaknula je. Kazavši kako su oni dokaz da se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, predsjednica Grabar-Kitarović dodala je kako svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.

Foto: Ured Predsjednice

Izrazivši uvjerenje da će Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede napokon dati jasne odgovore na ključna pitanja, Predsjednica očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti naših regija. „Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, kroz primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu te za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika poljoprivrednicima i osiguranje njihove konkurentnosti“, kazala je dodavši kako Hrvatska – i plava i zelena – ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica je u obraćanju spomenula i najavu Nacionalne udruge ugostitelja da će već dogodine prvi restorani sa 100% hrvatskim namirnicama i dizajnom nositi oznake – kravata! U tom smislu, važnim je ocijenila potrebu rada na hrvatskom gastronomskom identitetu, posebice s obzirom na naše turističke mogućnosti i potrebe. „Hrvatska ima što ponuditi! Vi i hrana koju proizvodite upravo ste dokaz tomu. Vidim to kao sjajnu priliku ne samo za OPG-ove, male vinare, maslinare, voćare, povrtlare, pčelare nego i za dizajnere, arhitekte i sve ostalo. To je upravo ono kako ja vidim brendiranje Hrvatske u praksi“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ured Predsjednice