Politika

Predsjednica: prestanite govoriti našim djevojkama što mogu, a što ne mogu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je događaj „Borci za generacijsku jednakost – žene svjetski vođe“ („Champions for Generation Equality – Women Leaders of the World“) u suradnji s UN Women. Kao predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih vođa, Predsjednica je izrazila zadovoljstvo početkom suradnje Vijeća žena svjetskih vođa i UN Women, čiji je zajednički prioritet ostvarivanje ženskih prava za jednaku budućnost.

>>>Predsjednica od 20. do 25. rujna u radnom posjetu Sjedinjenim Državama

“Moramo poticati žene kako bi se što više uključile i postale pokretačice promjena. Treba krenuti od promjena u načinu razmišljanja – moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje žena. Njegujte ambiciju i prestanite govoriti našim djevojkama što mogu, a što ne mogu.”

Kolinda Grabar-Kitarović

Kazala je kako u Hrvatskoj, pogotovo u posljednjih pet godina, žene obnašaju neke od najvažnijih državnih dužnosti, a da se i generalno može zaključiti kako je u određenim segmentima te u određenim zemljama i dijelovima svijeta postignut napredak po pitanju ravnopravnosti spolova. Unatoč tome, potrebno je nastaviti raditi na postizanju ravnoteže spolova u političkoj zastupljenosti žena na svim razinama, dodala je.

>>>Govor Predsjednice na 74. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda: transkript

„Zahvaljujem predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Vijeću žena svjetskih vođa na današnjem predstavljanju koje donosi novi zamah osnaživanju žena i djevojčica. Ova međunarodna mreža bivših i sadašnjih žena poglavarica država i vlada, zajedno s još 282 predvodnice, daje svoj glas, utjecaj i moć našoj kampanji za ostvarivanje prava žena za jednaku budućnost. One sve uistinu predvode napore za postizanje jednakosti među generacijama, podsjećaju druge na postavljanje prioriteta i nastoje ženama osigurati jednak pristup i iste mogućnosti koje imaju muškarci“, poručila je Phuzile Mlambo-Ngucka, izvršna direktorica UN Women, s kojom se predsjednica Grabar-Kitarović prethodno sastala.

Foto: Ured Predsjednice

Svoje prigodno obraćanje Predsjednica je zaključila pozivom ženama da budu samosvjesne, čvrste, hrabre, uporne i odlučne na putu kojeg su izabrale, te okružene samo onima koji ih mogu pratiti i ne uspijevaju obeshrabriti.

(Ured Predsjednice)